Stadiul Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia

Pentru a evalua stadiul lucrărilor monumentului Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a efectuat pe parcursul acestui an mai multe vizite de lucru la Alba Iulia.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și cu primarul orașului, Mircea Hava, George Ivașcu a avut întâlniri cu maestrul Mihai Buculei, constructori, specialiști implicați în realizarea monumentului de dimensiuni impresionante.

S-a constatat din analiza efecuată la ultima vizionare a lucrării că ritmul și condițiile în care se desfășoară lucrările sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acest obiectiv va fi realizat în timp util, conform contractului Nr. 862 din 06.2018, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili implicați, până la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018.

Monumentul de la Alba Iulia este realizat în acest moment, până la cota +18 metri.

În aceste zile s-a realizat cea mai grea etapă a construcției care constă în ridicarea și montarea unei piese de 160 de tone, așa zisul „paralelipiped”.

Totodată, sunt în execuție lucrări de monolitizare și pregătire a montării pieselor finale pentru realizarea cupolei.

Montarea acesteia va duce monumentul la cota finală de 22 de metri și va fi finalizată conform graficului.

Potrivit contractului, autorul îşi asumă că monumentul va fi realizat, amplasat şi finalizat până la cel târziu 26 noiembrie a.c., la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 decembrie 2018. Monumentul va avea o înălţime de 22 de metri şi o greutate de 1350 de tone.

La începutul primăverii, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a fost acuzat, pe nedrept, că a pierdut contractul pentru realizarea acestui monument. O informaţie falsă, având în vedere că nu puteam pierde ceva ce nu exista. Problema realizării Monumentului Marii Uniri din Alba Iulia, veche de 25 de ani, pentru că încă din 1993 sculptorul Mihai Buculei a câştigat concursul pentru realizarea acestui monument, a fost deblocată prin semnarea contractului, potrivit căruia, aşa cum şi-a asumat autorul, la 1 decembrie, la Alba Iulia, ne vom putea bucura de acest monument. Am dovedit, aşadar, că dacă avem suficientă determinare, putem găsi soluţii pentru orice problemă, chiar şi pentru cele ‘istorice’„ – a declarat ministrul George Ivaşcu.

Articolul precedentAmplasarea radarelor în perioada 10 – 12 noiembrie
Articolul următorBistra a câştigat Cupa Satelor U13 (faza judeţeană)

Comments are closed.