În județul Alba, la începutul anului școlar 2019-2020, sunt 41 de unități de învățământ neautorizate din punct de vedere sanitar (dintre care 30 de școli și 11 grădinițe), toate în mediul rural. În acestea învață sub 1% din numărul total al elevilor și preșcolarilor.
Între deficiențele majore constatate, pentru care nu s-a acordat autorizație sanitară de funcționare, se numără: existența toaletelor în curte, grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsa apei curente, curți neamenajate și neîmprejmuite corespunzător, exterioare și pavimente degradate, pardoseli necorespunzătoare.
”În județul Alba, de la un an la altul, sunt tot mai puține unități de învățământ neautorizate din punct de vedere sanitar, iar numărul preșcolarilor și elevilor care sunt pregătiți în ele a scăzut simțitor. Spre exemplu, la începutul anului școlar precedent, erau 79 de unități de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare, iar astăzi sunt 41. Situația este în dinamică în sensul că pe măsură ce reprezentanții unităților administrativ-teritoriale finalizează lucrările, depun dosarele, iar noi le autorizăm, dacă îndeplinesc condițiile. Având în vedere că sunt unități de învățământ în curs de autorizare, preconizăm că până la finalul anului 2020 vom avea sub 20 de școli și grădinițe fără autorizații sanitare de funcționare” – Alexandru Sinea, director DSP Alba.
De asemenea, mai sunt 11 unități de învățământ (dintre care 6 școli și 5 grădinițe) fără autorizație sanitară de funcționare, dar în care nu se țin cursuri, deoarece nu au plan de școlarizare (unitatea de învățământ nu funcționează – nu are în momentul de față elevi, preșcolari).
În mediul urban sunt, în total, 81 de școli, în care învață 30.047 de elevi și 73 de grădinițe, frecventate de 5.211 de preșcolari.
În mediul rural se află 161 de școli, în care învață 9.412 de elevi, respectiv 145 de grădinițe cu 3.138 de preșcolari.
Comments are closed.