Tabără de leadership Europe Direct din Regiunile Centru şi Vest. Ce au discutat tinerii educați în spirit european ?

Un loc de vis din Apuseni, judeţul Alba, a fost cartierul general al taberei de leadership Europe Direct din Regiunile Centru şi Vest, ce s-a desfăşurat în perioada 26-30 august 2019. Au participat 20 de tineri care au demonstrat că le pasă şi care vor să se implice, plini de inteligenţă, empatie, educaţie, curiozitate, curaj.

Alături de reprezentanţii centrelor Europe Direct, fiecare a luat parte la prezentările susţinute de trei lectori, primind informaţii punctuale ale diferitelor modalităţi de comunicare, şi apoi au pus în practică informaţiile teoretice, trecând de la date statistice, studii şi analize, la experienţe personale şi profesionale. Surprinşi şi surprinzători, întru totul mulţumiţi s-au dovedit atât participanţii, cât şi lectorii, cerând organizatorilor să continue acest proiect în care să rămână implicaţi şi ei.

Tinerii participanţi au fost selectaţi din rândul elevilor şi studenţilor implicaţi în dezbaterile organizate în lunile aprilie-mai, anul curent, în cele două regiuni, pe teme despre viitorul Uniunii Europene, fiind membri ai echipelor de dezbateri. Lectorii, selectaţi în funcţie de activităţile profesionale, au respectat cerinţele organizatorilor, respectiv „teorie şi multe exerciţii aplicate”, îmbunătăţind astfel nivelul de cunoştinţe şi pregătire al participanţilor din Alba, Târgu Mureş, Sibiu, Braşov, Arad şi Timişoara.

În doar câteva ore, cei 20 de tineri care nu se cunoşteau până în 26 august 2019, au început să facă schimburi de informaţii şi opinii, să muncească în echipe, să se identifice ca lideri, generatori de idei, analişti sau implementatori, evaluatorii lor fiind lectorii. Astfel, un grup de necunoscuţi s-a transformat în prieteni, generând discuţii ample proiectele locale şi proiecte pentru viitorul lor.

„După aceste zile de derulare a taberei de leadership organizată în Munţii Apuseni, cei 20 de participanţii au plecat acasă convinşi că mai sunt şi lucruri de calitate, educaţie pragmatică, locuri şi oameni extraordinari şi, la rândul lor, au oferit speranţa că avem tineri deosebiţi cu o educaţie şi planuri serioase care vor putea să reprezinte ţara la un standard superior chiar şi pentru valorile europene. Au fost patru zile pe parcursul cărora informaţiile, îmbinate cu scurte vizite la proiecte reabilitate prin fonduri europene, au subliniat impactul Uniunii Europene asupra vieţii noastre. Iar reacţiile lor, implicarea şi bagajul de cunoştinţe acumulate au reuşit să impresioneze, să ne dea speranţă că visele lor pot deveni realitate”, a declarat  Simion Creţu, director general ADR Centru.

Activităţile taberei de leadership au început încă de pe drum, participanţii putând vedea şi afla care sunt o parte din marile proiecte finanţate prin fonduri europene nerambursabile din judeţul Alba: Cetatea Vauban din Alba Iulia, toate drumurile de ieşire din municipiu, Colegiul Naţional Bethlen Gabor din Aiud, drumul Aiud-Buru şi alte proiecte sociale.

 

Agenda a cuprins trei module informative şi practice de comunicare, ce au avut în prim plan îmbunătăţirea prezentărilor publice şi modul în care se construieşte un argument, comunicare de la nivel de instituţie la cel personal, comunicare şi imagine politică, în ce constă implicarea civică şi cum face diferenţa dintre locuitor în cetăţean, dar şi activităţile democratice ce pot derula pentru a comunica cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, în cazul solicitării de modificări esenţiale pentru comunitate.

Tabăra a fost organizată de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alături de Centrele Europe Direct Arad şi Timişoara, fiind susţinută de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi de către Consiliul Judeţean Alba.

Articolul precedentAlba : 30 de școli și 11 grădinițe neautorizate din punct de vedere sanitar
Articolul următorDocumentele medicale necesare preșcolarilor și elevilor la începutul anului școlar, la înscrierea și reînscrierea în colectivitate

Comments are closed.