O grădină urbană de peste 2,9 hectare va fi amenajată în Alba Iulia din fonduri europene.

Un contract de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru în valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, din care contribuția primăriei este de 2% v-a da o altă față Laturii de Nord a Cetății din Alba Iulia.

Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina și va cuprinde 29.000 de mp de spații deschise publicului, din care aproape 26.500 de mp de spații verzi, diferența fiind piste de biciclete, care vor face legătura între zona Hotelului Cetate și Traseul Nordic, alei pietonale, spații de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.

„Este momentul să redăm și această zonă albaiulienilor, fie că sunt pasionați de plimbări în aer liber, că le place să meargă pe biciclete sau pe role sau e vorba de părinți care vor un loc liniștit în care să-și plimbe copilașii. Exteriorul zidurilor Cetății e o parte a orașului pe care nu s-a intervenit până acum și cred că e momentul, cu ajutorul banilor europeni, să continuăm să facem investiții pentru a crește suprafața de spațiu verde și de piste de biciclete pe cap de locuitor în Alba Iulia.” – a spus Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

Proiectul urmează să fie finalizat în maxim 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Contractul de finanțare cu titlul „Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” are o valoare totală de 8.864.327,32 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 7.534.678,22 (85%), valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 1.152.362,55 (13%), valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului 177.286,55 (2%).

Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Articolul precedentO nouă modă printre hoți : COLINDUL
Articolul următor70 de medici au fost prezenţi la masa rotundă cu tema „Difteria – între trecut şi prezent”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.