În cea mai bogată comună din Alba, oamenii beau apă din pârâuri. Fântânile au secat iar autoritățile stau cu mâinile în sân și așteaptă ploaia

Situație critică într-o comuna din Alba. Sute de localnici afectați de o criză acută de apă în Galda de Jos. Oamenii sunt nevoiți să folosească apa unui pârâu pentru a-și asigura treburile în gospodărie.

Cea mai bogată comună din Alba a rămas fără apă în fântâni, sute de oameni fiind afectați de situație. În satul Benic și Cetea localnicii se aprovizionează cu apă dintr-o vale iar animalele primesc apă cu porția. De voie, de nevoie, oamenii s-au întors la obiceiurile strămoşeşti.

Pentru a-și hrănii animalele dar și pentru apa necesară în gospodărie, Alexandru este nevoit în ultima perioadă să facă mai multe drumuri pentru a se aproviziona cu apa necesară.

„În vârful muntelui au acum apă potabilă, lumină şi canalizare, iar la noi, la o aruncătură de băţ de Alba Iulia, în cea mai bogată comună, nu avem apă nici să ne spălăm. Fântâna a secat şi apa a dispărut aproape în totalitate“ – a spus Alexandru

În astfel de cazuri autoritățile locale ar fi obligate să decreteze situaţie de urgență iar oamenii să fie aprovizionați cu cisterne de apă. La Galda de Jos, primarul, spun oamenii, are alte priorități. Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Prefectura Alba nu cunosc aceste aspecte pentru că nu a avut cine să-i informeze. Dacă situația continuă există riscul ca oamenii care folosesc apa din pârâu să se îmbolnăvească, dacă aceasta nu este fiartă.

 

Articolul precedentFurt la o biserică din Alba Iulia
Articolul următorExpoziție aniversară a Arhivelor din Alba

Comments are closed.