Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, care spune că a aflat din presă că i s-ar fi făcut plângere penală pentru că nu a semnat contractul pentru delegarea serviciului de transport public local, susţine că acest lucru ar fi provocat de faptul că ar deranja pentru că vrea „transparenţă totală” în cheltuirea banilor, el afirmând, totodată, că ar fi fost ameninţat şi supus unor presiuni.
„Am aflat, astăzi, din presă, că mi s-a făcut plângere penală. Motivul pentru care s-a ajuns aici e halucinant: deranjez pentru că vreau transparenţă totală în cheltuirea milioanelor de euro pentru susţinerea transportului local din Alba Iulia. Astfel, împreună cu colegii din primărie, am început să evaluăm serios impactul bugetar pe care îl va avea noul contract de delegare a serviciului de transport public local”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de primarul Gabriel Pleşa, ales în această funcţie în toamna anului trecut.
Potrivit edilului, aproape 20% din bugetul local ar urma să fie plătit, în fiecare din următorii şase ani, ca subvenţie/compensaţie pentru transportul public.
„Între 6 şi 8 milioane de euro pe an se preconizează că ar fi aceste subvenţii/compensaţii pe care ar urma să le plătim din buzunarul albaiulienilor. Şi să nu credeţi că albaiulienii vor circula gratuit, ci vor plăti şi ei biletul (2,5 lei – n.r.), care e mai scump decât în unele din marile oraşe din România (În Bucureşti costul unui bilet este 1,3 lei, în Craiova 2 lei, în Cluj-Napoca 2,5 lei)”, susţine Gabriel Pleşa.
Acesta adaugă că oferta financiară depusă de compania care a câştigat licitaţia este „secretă” şi că s-a „refuzat ca primăriile din zona metropolitană să aibă acces la ea”.
Primarul mai spune că, de aproape patru luni, municipiul Alba Iulia, care plăteşte 90% din subvenţia/ compensaţia pentru transportul local în zona metropolitană, ar fi fost tratat „cu dispreţ total şi ţinut pe marginea deciziilor”. Pleşa a declarat că la şedinţele Asociaţiei Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA TL) „primarul a avut calitatea de invitat, pentru că nu s-a schimbat în statutul Asociaţiei schimbarea reprezentantului legal”, respectiv fostul primar cu actualul primar.
„E suspectă această întârziere şi este o bătaie de joc pentru albaiulienii care plătesc milioane de euro pentru transportul local, fără a avea pârghiile unui control riguros al cheltuielilor. (…). În aceste condiţii, am fost în imposibilitatea de a semna un contract pentru delegarea serviciului de transport public, deoarece nu aveam calitatea legală să fiu reprezentantul Municipiului Alba Iulia în asociaţia care a organizat licitaţia. Până mai zilele trecute, Municipiul Alba Iulia era reprezentat în AIDA TL de domnul Paul Voicu, deşi domnia sa nu mai este primar (în Alba Iulia – n.r.) de aproape PATRU LUNI. De asemenea domnul Voicu Paul era preşedintele asociaţiei, iar în lipsa acestuia interimatul a fost preluat de un coleg primar de comună, în condiţii neclare şi fără a şti sigur dacă are delegate legal toate prerogativele funcţiei”, mai transmite Pleşa.
El şi-a exprimat încrederea că justiţia va face lumină în acest caz.
Pleşa a mai afirmat că nu va răspunde public „ameninţărilor primite în ultima perioadă, public sau voalat”, din cauză că nu ar fi semnat contractul pentru delegarea serviciului de transport public local.
Primarul a lansat public solicitarea organelor competente ale statului să se autosesizeze cu privire la „presiunile fără margini care se fac în această perioadă asupra conducerii municipiului Alba Iulia” şi să verifice „legalitatea celei mai mari licitaţii pentru transportul local, desfăşurată în ultima perioadă în România”.
Conducerea Societăţii de Transport Public (STP) Alba Iulia a anunţat marţi că a formulat plângere penală împotriva lui Gabriel Pleşa. Totodată, societatea a notificat Consiliul Local să procedeze de îndată la plata facturilor, în cuantum total de peste 1,8 milioane de lei, pentru serviciile prestate în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021.
Aceasta îl mai acuză pe Pleşa că ar „promova interese ascunse şi ilegale, ale celor care se află în realitate în spatele său”.
„În realitate, dl. Pleşa urmăreşte ca persoanele din spatele său să procedeze în mod nelegal şi prin eludarea unei licitaţii pentru efectuarea transportului public în municipiul Alba Iulia. (…). …nu se poate susţine, cum în mod eronat afirmă dl. Pleşa, că s-ar frauda fondurile publice şi că transportul în municipiu ar fi prea scump”, susţine conducerea STP Alba Iulia.
STP a încheiat un contract cu Municipiul Alba Iulia în anul 2012, care a ajuns la termen în ianuarie 2021. Potrivit conducerii firmei, în 7 ianuarie a fost încheiat un nou contract, „în mod legal”, prin Hotărârea AGA AIDA -TL.
Sursa: Realitatea Din USR