La Liceul Teoretic din orașul Teiuș, respectiv la cele două corpuri de clădire ale Școlii generale cu clasele I-VIII de pe str. Decebal, nr. 49 vor fi aduse îmbunătățiri la condițiile de studiu și la reducerea consumurilor de energie primară.
Joi, 21 martie s-a semnat contractul de finanțare a proiectului ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuş – clasele I-VIII”.
Valoarea totală a acestui proiect este de circa 6,8 milioane lei, iar suma nerambursabilă fiind de circa 6,3 milioane lei.
”Orașul Teiuș este una dintre cele peste 60 de unități ale administrației publice locale sau unități descentralizate ale administrației centrale din Regiunea Centru, care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se asigură eficientizarea energetică în clădirile publice.
Primăria Teiuș accesează fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru reabilitarea ambelor unități de învățământ emblematice din centrul orașului, reunite în cadrul Liceului Teoretic.
Sunt semnale bune, care dovedesc faptul că administrația investește pentru dezvoltare, chiar dacă este dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene.
S-au realizat lucruri importante în infrastructura locală teiușeană și multe lucrări nu ar fi posibile fără aportul fondurilor europene.
Orașul Teiuș este pe un trend pozitiv și investițiile publice le completează pe cele din mediul privat, pentru întreaga comunitate locală”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020 și sunt complementare cu cele care vor fi derulate la clădirile unde se desfășoară cursurile claselor IX-XII, pentru care a fost semnat un contract de finanțare asemănător, în urmă cu șase luni.
”Iată că, dacă în urmă cu ceva timp, Teiușul nu atrăgea fonduri europene, în doar șase luni am semnat două contracte pentru reabilitarea și eficientizare energetică a două mari unități de învățământ din localitatea noastră.
Acum avem condiții urbane decente, cu străzi asfaltate, cu apă și canalizare și ne preocupăm de investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor.
Vom căuta să atragem și alte investiții și să modernizăm cât mai mult orașul, pentru a-i convinge să se întoarcă pe cei mulți plecați prin țări străine.
În funcție de bugetul disponibil, vom demara investițiile la podul peste Mureș și vom colabora cu comunele vecine pentru îmbunătățirea conectivității și crearea facilităților de transport și transfer inter-modal, în apropierea nodului de autostradă.
Banii europeni folosiți pentru reabilitarea termică a unităților școlare, pentru eficientizarea consumurilor de energie, vor duce la reducerea costurilor publice, urmând ca fondurile astfel economisite să fie folosite la alte proiecte de care cetățenii au nevoie”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Mirel Hălălai, Primarul orașului Teiuș.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele I-VIII” are ca obiectiv creșterea eficienței energetice a celor două clădiri ale Școlii generale din oraș, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică și modernizare rețele utilități.
Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit.
Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor și fitingurilor cu altele moderne, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei.
Concret, în urma acestor investiții și lucrări, vor scădea de peste trei ori, atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât și consumul anual de energie primară, în timp ce mai mult de 10% din energia folosită va fi produsă din surse regenerabile, prin instalarea unor surse alternative fotovoltaice.
Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii aprilie 2022, ceea ce înseamnă că, peste trei ani, sute de elevi din Teiuș și zonele învecinate, dar și profesorii Școlii generale, vor avea condiții mult mai bune de studiu.
Bugetul întregului proiect este de 6.783.294,11 lei, din care aproape 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
Comments are closed.