22 martie 2019 – Ziua Mondială a Apei

„Apă pentru toți. Nu lăsăm pe nimeni în urmă!” este tema de relevanţă mondială pentru a celebra Ziua Mondială a Apei.

Miliarde de oameni trăiesc încă fără surse sigure de apă – se duce o adevărată luptă pentru ca gospodăriile, școlile, locurile de muncă, fermele sau fabricile să supraviețuiască și să prospere.

„Apa sigură” este o apă gospodărită în condiții de siguranță: apă accesibilă la locație, apă disponibilă oricând este necesar și fără pericol de a fi contaminată.

Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății.

Tradițiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep și gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Sub multiplele ei forme, reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic –atât pentru utilizarea directă de către om, cât şi pentru activitatea biosferei –, fiind, evident indispensabilă supravieţuirii şi bunăstării oamenilor.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene.

Acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru cooperarea între specialişti, în vederea identificării domeniilor comune de acţiune şi pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, unitare.

Serviciile de gospodărire a apelor apă trebuie să răspundă nevoilor grupurilor marginalizate, iar vocea lor trebuie luată în seamă în procesul de luare a deciziilor.

„Apă tu eşti nu numai necesară vieţii, ci eşti însăși viata; eşti bogăţia fără seamăn pe Pământ, tu eşti cea mai delicată, cea mai pură, tu eşti sufletul pământului”, spunea chiar Antoine de Saint-Exupéry despre apă.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, împreună cu societatea civilă, cu partenerii şi colaboratorii noştri (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti, mass-media), cărora le mulțumim pe această cale pentru implicarea de care dau dovadă. Aveți grijă de ape, oriunde v-ați duce și orice ați face!” spun cei de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

Program acțiuni SGA Alba Zilei Mondiale a Apei 2019

-Acțiune educativă, Proiect „Apa Izvor de Sănătate” inițiat de DSP Alba, în colaborare cu SGA Alba, Instituția Prefectului Alba, Consiliu Județean Alba, Garda de Mediu, APM Alba, Inspectoratul Școlar Alba și Apa CTTA Alba, simpozion la Casa de Cultură din Sebeș în data de 22.03.2019 ora 10:00

– Acțiune educativă, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Ighiu- Șard – prezentare PowerPoint a evenimentelor produse în data de 22-23.06.2018, în urma precipitațiilor abundente care au căzut pe teritoriul comunelor Ighiu și Cricău în localitățile Țelna, Ighiu , Bucerdea Vinoasă și Cricău, acțiuni de intervenție și lucrările de reparații ulterioare, în data de 21.03.2019 ora 10:00

-Acțiune educativă, organizare concurs pe toate unitățile preșcolare din mun. Alba Iulia, micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o jucărie sau obiect din materiale reciclate, iar finala se va desfășura la unitatea preșcolară, Grădinița nr.8 din Alba-Iulia, în data de 20.03.2019 orele 10:00
-participanți – 60 copii
– 50 educatoare
– 18 directori
– 5 jurati
“Micii Ecologiști ai Cetăţii” au fost răsplătiţi cu diplome, cupe și cadouri din partea organizatorilor.

-Acțiune educativă, prezentarea activității laboratorului SGA Alba și vizită la sediu SGA Alba

– Stația Meteorologică Alba Iulia, grădinița Swimi Sebeș, în data de 18.03.2018 orele 10:00
-participanți – 30 preșcolari

Copiii au confecționat un acvariu de pești din hârtie, ei fiind răsplătiți cu diplome și cadouri din partea organizatorilor.

-Acțiune de igienizare pe malul drept al râului Arieș în Turda, strada Constructorilor, formația de lucru Turda în colaborare cu Școala Generala “Avram Iancu” din Turda (21.03.2018)
-participanți – 50 elevi

– Simpozion Colegiul Tehnic Emil Negruțiu dinTurda (22.03.2019)

Elevii au fost răsplătiți cu diplome și cadouri din partea organizatorilor.

-Acțiune de igienizare pe malurile râului Ampoi intravilan Alba Iulia zona pod rutier și pod CF –formația de lucru Alba in colaborare cu Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, studenți departamentului de Inginerie a Mediului (18.03.2019)
-participanți – 30 studenți

-Acțiune de igienizare pe râu Arieș intravilan Baia de Arieș –formația de lucru Baia de Arieș (21.03.2019)

-Acțiune de igienizare pe râu Arieș intravilan Turda ambele maluri–formația de lucru Turda (17-21.03.2019)

-Acțiune de igienizare pe malurile râurilor Abrud și Arieș zona confluența râu Abrud cu râu Arieș și amonte pe râul Arieș până la barajul Mihoești –formația de lucru Câmpeni (19.03.2019)

-Acțiune de igienizare râu Arieș în zona intravilan Câmpeni –formația de lucru baraj Mihoeșți (20.03.2019)

-Acțiune de igienizare pe valea Răchita în zona intravilan, extravilan sat Răchita –formația de lucru Sebeș (19.03.2019)

-Acțiune de igienizare pe malurile râului Mureș zona Partoș pod rutier- formația de lucru Alba (19.03.2019)

-Acțiune de igienizare pe malul râului Aiudul de Sus în extravilan Aiud –formația de lucru Aiud (20.03.2019)

-Acțiuni de igienizare pe Valea Vințului – Cascadă- formația de lucru Vintu de Jos (21.03.2019)

-Acțiune de igienizare pe malul stâng al râului Târnava Mare, zona intravilan Blaj, între cartierul Izvoarele si aval Tiur, până la confluența cu râul Târnava Mică–formația de lucru Blaj (18.03.2019)

La acțiuni au participat 305 persoane , din care 180 copii, elevi și studenți, 50 cadre didactice, directori, reprezentanți din partea primăriilor și reprezentanti SGA Alba, ei au fost răsplătiți pentru munca lor (poezi, prezentare powerpoint, cantece, desene, actiuni de igienizare) cu diplome și produse de protocol.

1060 saci menajeri de 120 l-160 l au fost strânși la acțiunile de igienizare organizate cu această ocazie.

Articolul precedentVIDEO – Declarații Răzvan Cuc la Alba Iulia
Articolul următorFonduri europene pentru Școala Generală din Teiuș

Comments are closed.