Consiliile Județene din Cluj, Alba și Bihor – partenere în dezvoltarea Munților Apuseni

Consiliul Județean Cluj a aprobat proiectul de hotărâre privind încheierea acordului de parteneriat cu județele Alba și Bihor privind dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni.

Obiectivele acestui acord vizează, în principal, amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/Apuseni”, situat administrativ pe teritoriul celor trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” și asigurarea securității turiștilor în zona de interes. De asemenea, prin intermediul acestui proiect se urmărește protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric, a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Zona Padiș/Apuseni reprezintă una dintre cele mai spectaculoase zone turistice din țară. Dezvoltarea și valorificarea la potențial maxim a acesteia va aduce numeroase beneficii celor trei județe incluse în proiect, motiv pentru care ne vom implica activ în realizarea obiectivelor propuse.”

În baza acordului de parteneriat, în domeniul infrastructurii, Consiliul Județean Bihor va amenaja și moderniza traseul rutier Padiş – Ic Ponor, la limita cu Județul Cluj, și drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor.

Consiliul Județean Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătun Ic Ponor către Comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj. Forul administrativ județean clujean a asfaltat deja peste 20 de kilometri până la limita cu județul Bihor printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15 kilometri.

În ceea ce privește dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”, acordul presupune identificarea valorilor turistice comune celor trei județe, realizarea unei rețele integrate de trasee turistice, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.

Totodată, autoritățile județene vor colabora pentru a valorifica patrimoniul etnografic, folcloric și arhitectura tradițională. Astfel, va fi stimulată crearea de produse autentice, vor fi promovate gastronomia locală și produsele meșteșugărești și va fi elaborat un ghid de arhitectură/construire pentru încadrarea în specificul zonei. În același timp, vor fi organizate acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversității şi a patrimoniului natural în rândul comunităților locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale.

Acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și intră în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor trei județe.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentSchimbări majore în programul ”România educată”: revine examenul de admitere în liceele în care este concurență și se reorganizează Inspectoratele Școlare
Articolul următorVaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, dezbătută în mai multe țări

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.