Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, dezbătută în mai multe țări

Această măsură nu pare încă foarte răspândită în lume, iar majoritatea țărilor care o aplică au limitat obligația doar la anumite categorii profesionale, cum ar fi personalul medical

– Tadjikistan: agenția oficială tadjică a publicat un decret guvernamental prin care obligă toți cetățenii peste 18 ani să fie vaccinați, fără a oferi detalii suplimentare și fără a specifica în ce condiții ar fi aplicată obligația.

– Vatican: o notă datată 8 februarie a făcut vaccinul obligatoriu pentru locuitorii celui mai mic stat din lume și angajații care lucrează acolo. Pedepsele pot ajunge teoretic la concediere.

Mai multe țări sau teritorii au introdus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii ale populației:

– Italia: un decret-lege din 25 mai obligă medicii și personalul sanitar să fie vaccinați împotriva Covid-19, sub pedeapsa că nu mai pot practica în contact cu oamenii. Această obligație a fost contestată în instanță de 300 de îngrijitori italieni, iar o audiere este programată pentru 14 iulie.

– Regatul Unit: Guvernul a anunțat pe 16 iunie că va face vaccinarea completă împotriva coronavirusului obligatorie pentru toate persoanele care lucrează în casele de bătrâni din Anglia, inclusiv personalul nemedical, precum coaforii, cosmeticienii și voluntarii, care vor trebui să fie complet vaccinați până în octombrie dacă vor continua să lucreze acolo. Măsura nu a fost încă aprobată de Parlament.

– Rusia: dacă președintele Vladimir Poutine se opune unei obligații la nivel național, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie vaccinarea obligatorie a angajaților din sectorul serviciilor. Aproximativ 60% dintre ei, sau aproximativ două milioane de persoane, trebuie vaccinați până la 15 august. De atunci, alte entități locale, inclusiv Sankt Petersburg și regiunea sa, au luat măsuri similare.

– Kazahstan: țara a dispus pe 1 iulie vaccinarea obligatorie a majorității angajaților care au contact cu alte persoane. Celor care refuză injecția li se va interzice interacțiunea cu clienții sau cu alte persoane.

– Statele Unite: orașul San Francisco a anunțat pe 23 iunie că va cere celor 35.000 de angajați ai săi, inclusiv polițiști și pompieri, să fie vaccinați împotriva Covid-19, sub sancțiunea sancțiunilor disciplinare de până la ‘concediere. Această cerință nu va intra în vigoare, cu toate acestea, până când vaccinurile nu vor fi aprobate în totalitate de către Agenția SUA pentru Medicamente (FDA). În plus, peste 150 de angajați ai unuia dintre cele mai mari spitale din Texas au fost concediați sau au demisionat după ce au refuzat să fie vaccinați împotriva Covid-19, așa cum ceruse unitatea. Unii angajați au depus o plângere împotriva spitalului, dar plângerea a fost respinsă.

– Franța: obligația nu a fost încă finalizată, dar guvernul lucrează la un proiect de lege care să oblige lucrătorii medicali să fie vaccinați, în timp ce rata de vaccinare pentru aceștia ajunge la 57% în casele de bătrâni și 64% în spitale. Pe de altă parte, Franța nu prevede o obligație de vaccinare extinsă tuturor francezilor, a asigurat ministrul Sănătății, Olivier Véran.

În unele țări, obligația nu este formală, dar restricțiile pentru cei nevaccinați sunt de așa natură încât sunt asemănătoare cu o cvasi-obligație:

– Arabia Saudită: Regatul a anunțat pe 18 mai că vaccinarea va fi obligatorie din august pentru a intra în instituțiile guvernamentale și private, inclusiv în locurile de educație și divertisment, precum și în transportul public. Și doar angajații vaccinați din sectoarele public și privat vor putea reveni la locul de muncă.

– Pakistan: De la 1 iulie, provincia Balochistan, în sud-vestul Pakistanului, a interzis persoanelor nevaccinate să pătrundă în serviciile publice, parcuri, centre comerciale și transportul public. În altă parte a țării, oficialii din provincia Sindh care refuză să fie vaccinați împotriva Covid-19 nu vor fi plătiți din luna iulie, în timp ce provincia Punjab a amenințat că va tăia telefoanele celor care refuză injecția.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentConsiliile Județene din Cluj, Alba și Bihor – partenere în dezvoltarea Munților Apuseni
Articolul următorReținut de polițiștii din Teiuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.