Un bărbat din Poșaga s-a ales și cu dosar penal. Se pare că acesta și-a amenințat soția cu moartea și i-a distrus telefonul pentru ca să nu poată suna la poliție. Polițiștii din Baia de Arieș au emis un ordine de protecție provizoriu față de bărbat.

La data de 9 mai 2019, la Poliția Orașului Baia de Arieș s-a prezentat o femeie de 45 de ani, din comuna Poșaga, care a reclamat faptul că, în dimineața aceleiași zile, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, soțul său a amenințat-o cu moartea și i-a distrus telefonul, pentru ca femeia să nu poată suna la poliție.

Cu ocazia investigațiilor efectuate, polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, iar în urma interpretării acestuia a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Astfel, agresorul a fost obligat să părăsească temporar locuința și să păstreze o distanță de minim 100 de metri față de soția sa.

În pus, polițiștii au întocmit, pe numele său, dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

Reamintim:

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări.

Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu.

„Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.