Un nou focar de coronavirus a fost descoperit de specialiștii epidemiologi în Alba, în cadrul unei unităţi sanitare unde au fost depistate pozitiv şase cadre medicale.
„DSP Alba a demarat o anchetă epidemiologică şi, în paralel, o anchetă a inspectorilor sanitari, în vederea limitării extinderii, protejării personalului medical şi a pacienţilor, precum şi identificării eventualelor deficienţe privind respectarea normelor de lucru şi protecţie”, a afirmat Alexandru Sinea director executiv DSP Alba.
Potrivit directorului executiv al DSP Alba, tot personalul medical şi pacienţii spitalului vor fi testaţi.
„Până acum, în cadrul acestei anchete, au fost efectuate peste 150 de teste COVID-19, urmând ca, zilele ce urmează, testarea să continue. Dacă vor fi constatate deficienţe, DSP Alba va lua cele mai drastice măsuri prevăzute de legislaţie”, a spus Alexandru Sinea.

Ca urmare a controlului igienico- sanitar din data de 23.05.2020 efectuat de inspectorii DSP Alba la o unitate sanitara din județ , urmare a depistarii unui numar total de 6 cadre medicale infectate cu SARS- COV -2 , s-au aplicat un numar de 4 sanctiuni contravenționale în valoare totala de 52.400 lei pentru deficientele constatate, dupa cum urmeaza :
– 1 amenda pe persoană juridica in valoare de 30.000 lei conf. HG 857/ 2011 art. 30 lit h
-2 amenzi persoană fizică in valoare de 10.000 lei FIECARE conf. HG 857/2011 art. 30 lit i
– 1 amenda persoana fizica in valoare de 2.400 lei conf. HG 857/2011 art. 31 lit. a.
Totodata s-a  interzis functionarea secției de interne – cardiologie – compartiment izolare pentru o perioada de 48 de ore pentru efectuarea operatiunilor de dezinfectie terminala si dezinsectie, si se va continua testarea tuturor pacienților aflati in spital  si a personalului angajat.
Deficientele constatate în urma controlului se refera la nerespectarea circuitelor funcționale pentru COVID19, a spatiilor de echipare, dezechipare și decontaminare a personalului, colectare și depozitare necorespunzătoare a deșeurilor medicale precum și nerespectarea procedurilor generale de curățenie și dezinfecție în unitatea sanitara. Menționăm ca deficientele constatate se refera la camera de garda și secția interne-cardiologie.Până sâmbătă, în Alba au fost înregistrate 295 de cazuri pozitive, din care şapte în ultimele 24 de ore.