Cetatea Alba Carolina va fi întreținută în mod constant, pentru a putea deveni un obiectiv viabil, atât turistic, cât mai ales economic
”Este datoria noastră, a celor din noua administrație, să facem tot ce ține de noi pentru a dezvolta orașul, pentru a pune în aplicare noi proiecte și pentru a ridica în mod constant calitatea vieții cetățenilor. În același timp, trebuie să ne asigurăm că lucrurile bune, preluate de la vechea administrație, sunt păstrate și chiar îmbunătățite.
Cetatea Alba Carolina, emblema orașului nostru și punctul principal de atracție turistică, este și va rămâne o prioritate a acestei administrații. Sunt convins că ne dorim cu toții ca ea să se dezvolte și să devină nu doar un magnet turistic, ci și un loc în care albaiulienii să-și poată petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Totodată, ea să devină un obiectiv viabil economic, unul care aduce plus valoare pentru oraș.
Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, Cetatea trebuie întreținută în mod constant iar orice degradare sau stricăciune trebuie remediată cât mai rapid și eficient, la costuri cât mai reduse posibil.
Astăzi, recepționăm lucrările de reparații în mai multe zone ale Cetății Alba Carolina, a căror valoare se ridică la aproape jumătate de milion de lei. Acestea înseamnă reparații importante a unor poduri, pasarele, obiecte de mobilier urban, statui sau elemente de zidărie care s-au degradat în ultimii ani.
Căutăm în prezent soluții pentru a elimina și acele „graffiti”-uri cu care unii „tineri rebeli” cu veleități artistice au reușit să decoreze mai mulți pereți și mobilier din perimetrul Cetății. Susținem orice fel de manifestație artistică, însă și arta își are locul ei, iar în acest caz nu poate fi vorba despre transformarea Cetății bastionare într-o pânză pentru artă contemporană. Tocmai de aceea, sperăm să găsim înțelegere din partea acestor tineri, pe care suntem dispuși să-i sprijinim în demersul lor artistic, însă în locuri adecvate și mai potrivite cu modul lor de exprimare”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia
Principalele lucrări recepționate sunt:
– reparații capitale la podul din lemn de lângă Electrica;
– reparații capitale la pasarela din lemn de la Grădina Japoneză;
– reparații capitale pasarelă de acces din Latura de Vest la catargul tricolor;
– vopsire elemente din lemn la podurile de la Poarta III, Poarta IV, Poarta V, Poarta VI și pasarela din lemn de la Centrul de Informare Turistică;
– reparații gard Principia și drumul roman;
– reparații coșuri de gunoi;
– reparații la jardinierele din lemn ;
– reparații elemente din lemn la bănci;
– reparații și înlocuire cișmele de apă;
– reparații la pavaje din piatră;
– curățire graffiti de pe monumentele istorice – Obelisc, soclu Statuia Toboșarului;
– reparații la elementele din bronz a statuilor din interiorul cetății;
– reparații elemente de zidărie și soclu la zidul din cărămidă de la poarta a III-a.
”Cetatea Alba Carolina, după toate investițiile făcute în restaurarea și recondiționarea ei, nu poate fi lăsată să se degradeze. Vom interveni ori de câte ori situația o va cere, pentru a păstra aspectul ei deosebit și pentru a păstra întreaga zonă la un standard cât mai ridicat”, a adăugat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.
Sursa: Realitatea de Alba