Amenzi de peste 200.000 de lei din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale Alba

În cursul zilei de ieri a avut loc, la sediul Sistemului de Gospodărire al Apelor Alba, o întâlnire convocată de prefectul Nicolae Albu, la care au participat conducerile Agenției pentru Protecția Mediului Alba, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Alba, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – Compartimentul pentru Inspecție Teritorială Alba și ai SGA Alba.

Principalele teme discutate au vizat:

• Armonizarea legislației de mediu și de gospodărire a apelor cu legislația în domeniul construcțiilor, respectiv obținerea autorizației de construire pentru proiecte care au fost demarate.
• Organizarea unor acțiuni de ecologizare, în data de 14 septembrie 2022, cu ocazia „Zilei Muntelui”, în zona montană. Acestea vor avea loc în contextul declarării anului 2022 ca „Anul Internațional al Dezvoltării Durabile a Munților”, iar la activități vor participa, pe lângă Instituția Prefectului, instituțiile cu reprezentare în acest areal, autoritățile publice locale, reprezentanții societății civile, cât și voluntarii interesați.
• O altă acțiune de ecologizare va viza Valea Arieșului. Astfel, s-a produs și discutat organizarea unei activități de igienizare și ecologizare, cât și de conștientizare și sensibilizare a populației, cu ocazia Zilei de Curățenie Națională organizată de „Let’s Do It, România!”, în data de 17 septembrie.
• Cooperarea între instituțiile abilitate în vederea eliminării exploatărilor necontrolate sau ilegale de agregate minerale (Garda de Mediu, SGA, ANRM și APM).
• Controalele realizate de GNM – Comisariatul Județean Alba.

În ceea ce privește monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, activitatea se realizează în trei localități (Alba Iulia, Sebeș, Zlatna), iar indicatorii monitorizați se încadrează în prevederile Legii 104 din 2011.

Cu privire la activitatea SGA Alba, în luna august au fost realizate următoarele capacități: Cosiri: 40 ha; lucrări din piatră și anrocamente: 200,00 mc; lucrări din beton: 20,00 mc; reprofilări și decolmatări de albii: 15.000mc /7,0 km; igienizări și tăieri de vegetație: 150,00 sute mp. Pentru lunile septembrie – octombrie sunt programate a se realiza următoarele capacități: Cosiri: 25 ha; lucrări din piatră și anrocamente: 1.000,00 mc; lucrări din beton: 100,00 mc; reprofilări și decolmatări de albii: 20.000,00mc /10,0 km; igienizări și tăieri de vegetație: 300,00 sute mp

Referitor la resursele minerale, în trimestrul 2 al anului 2022, în județul Alba au desfășurat lucrări de exploatare minieră un număr de 41 de agenți economici. Operatorii economici dețin 81 de permise de exploatare, pentru tot atâtea perimetre de exploatare (nisip și pietriș, aluvionar din albii minore, terase, gresie, andezit și diorit).

De asemenea, 6 operatori economici au deținut licențe de exploatare pentru sare, dolomita, minereu aurifer, minereu cuprifer, calcar industrial. Dintre acestea, doar 3 au fost active, iar ceilalți au obținut aprobare de sistare temporară pe anul 2022.

La nivelul ANRM – CIT Alba au fost efectuate 32 de controale privind atestarea societății și atestatele personalului contractual, elaborarea documentațiilor geologice, tehnice și tehnico – economice pentru activități miniere, efectuarea lucrărilor de teren și de laborator, avizarea programelor anuale. Totodată, împreună cu alte instituții, au efectuat 7 controale, la sesizarea diferitelor organe sau persoane fizice sau controale dispuse de ANRM, în domeniul Legii minelor, protecției mediului sau a apelor. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale, atenționare verbală – în cazul în care fapta a fost de o gravitate redusă, 2 avertismente scrise și 3 amenzi contravenționale cu caracter administrativ, în valoare de 250.000 lei.

Cu privire la bazinele piscicole, au fost identificare 48 de locații, din care:

• 3 locații – renunțare la investiție (avizare ANAR, nu s-a mai solicitat permis pentru exploatare)
• 2 locații – nu au început excavarea
• 1 locație – revizuire proiect, rambleere parțială
• 1 locație – schimbare proiect (destinație) după excavare, rambleere totală, redat în circuitul agricol
• 41 de locații active, cu luciu de apă, în diferite stadii de realizare/ finalizare (în curs de excavare bazin, în curs de realizare lucrări mediu, în curs de autorizare pentru piscicultură).
• cu autorizație de construire: 31 de locații.

 


Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentSHAKY, firma de confecții și blănuri de lux, etalon al eleganței pe piața din România. Colecții noi care îmbracă bunul gust
Articolul următorLegile Puterii | HAOS în Sănătate: plătim, dar ne trimit la privat. Români, treziți-vă! Acum este timpul să fim uniți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.