Vicecampioana Europei are ca obiective câștigarea campionatului și a Cupei României, calificarea în grupele Ligii Campionilor și realizarea unui traseu cât mai lung în cea mai importantă competiție intercluburi.
La primul antrenament, sub comanda lui Darko Zakoč, s-au aflat doar șapte jucătoare, celelalte voleibaliste absentând motivat. Echipa se va pregăti în localitate și va participa la mai multe turnee de pregătire până la debutul noului sezon.
Cu un preparator fizic nou, Aleksandar Kukrić, primul antrenament al pre-sezonului a constat în tradiționalul meci de fotbal, la care au luat parte voleibalistele prezente și componenții staffului tehnic.
La prima sesiune de pregătire au participat Lucie Smutná, Ana Lazarević, Ramona Rus, Nađa Ninković, Sara Hutinski Torres, Suzana Ćebić și Marina Vujović.
Au lipsit, motivat, Sonja Newcombe și Ioana Baciu, care se vor alătura lotului în această săptămână, dar și jucătoarele care se pregătesc, cu naționalele lor, pentru turneul final al Campionatului Mondial, ce se va desfășura în perioada 29 septembrie – 20 octombrie, în Japonia. Este vorba de Mariya Karakasheva (Bulgaria), Lora Kitipova (Bulgaria), Katerina Zhidkova (Azerbaijan).
Aleksandar Kukrić, este un tehnician apreciat în spațiul fostei Iugoslavii, care a activat, până acum, în baschetul profesionist. Aleksandar Kukrić, care va împlini, pe 9 noiembrie, 40 de ani, este un reputat profesor la Universitatea din Banja Luka (Republika Srpska, Bosnia Herțegovina).
Sosirea la Blaj fiind, după cum mărturisește, o provocare în cariera sa: „Sunt pentru prima dată la Blaj, este un oraș frumos, în care poți lucra în liniște și sunt onorat să fiu aici. Am venit la o echipă cu multe jucătoare internaționale, de un nivel foarte bun, dar, mai ales, am venit la Blaj pentru a lucra cu un mare antrenor, nu doar din volei, ci din sport în general, Darko Zakoč. Îmi doresc să avem un sezon bun și să repetăm performanțele din ultimii ani”.
Vicecampioana Europei se va pregăti la Blaj, unde va susține câte două antrenamente pe zi, până la startul sezonului echipa urmând să participe la câteva turnee de pregătire. Două dintre acestea sunt confirmate deja: este vorba de Cupa Blajului, ce va fi organizată în weekendul 5-7 octombrie, și de turneul internațional organizat de KS DevelopRes Rzeszów, fosta adversară din ediția trecută a Ligii Campionilor, ce va avea loc în perioada 12-14 octombrie.
Volei Alba Blaj va debuta în noul sezon în Cehia, pe 23 octombrie
Pentru prima dată în istoria echipei, primul meci al sezonului nu este programat în competițiile interne.
Deoarece campionatul României va începe abia pe 27 octombrie, când Volei Alba Blaj va primi vizita echipei CSU Belor Galați, vicecampioana Europei va disputa prima partidă oficială din sezonul 2018/2019 în preliminariile Ligii Campionilor.
Volei Alba Blaj va întâlni, în deplasare, echipa cehă VK UP Olomouc, în prima manșă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor.
Partida se va disputa în Sportovni Hala Univerzity Palackeho din Olomouc, marți, 23 octombrie, de la ora locală 19:00 (20:00 în România).
Returul va avea loc o săptămână mai târziu, în Sala Transilvania din Sibiu, data și ora partidei urmând a fi anunțată.
Viitoarea adversară din cupele europene a făcut, pe site-ul clubului, o scurtă și frumoasă prezentare vicecampioanei Europei, una dintre declarațiile cele mai interesante aparținându-i slovacei Nikola Radosová (ex-CSM București), care le-a spus cehilor că Volei Alba Blaj are cel mai frumos public din voleiul românesc.
Programul Volei Alba Blaj în turul sezonului regulat al Diviziei A1
După ce echipele CSU Oradea și Medicina Tîrgu Mureș au anunțat că se retrag din prima divizie, Federația Română de Volei a refăcut tragerea la sorți a meciurilor sezonului regulat 2018/2019 pentru Divizia A1 feminin, campionatul viitor urmând a avea tot zece echipe la start.
În prima etapă Volei Alba Blaj va juca tot pe teren propriu, când va primi vizita nou promovatei CSU Belor Galați.
Prima confruntare cu CSM București va avea loc în ultima etapă a turului, pe terenul campioanei României.
Divizia A1 la volei feminin va începe pe 27 octombrie 2018 şi se va încheia pe 14 mai 2019.
Programul
Et.1: Volei Alba Blaj – CSU Belor Galați;
Et.2: Agroland Timișoara – Volei Alba Blaj;
Et.3: Volei Alba Blaj – Universitatea Cluj;
Et.4: Volei Alba Blaj – CSM Târgoviște;
Et.5: Penicilina Iași – Volei Alba Blaj;
Et.6: Volei Alba Blaj – Știința Bacău;
Et.7: CSM Lugoj – Volei Alba Blaj;
Et.8: Volei Alba Blaj – Dinamo București;
Et.9: CSM București – Volei Alba Blaj.
Pentru sezonul 2018/2019, CSM Volei Alba Blaj se va baza pe următorul lot de jucătoare:
– Coordonatoare: Lucie Smutná (Cehia), Lora Kitipova (Bulgaria);
– Extreme: Sonja Newcombe (SUA), Ana Lazarević (Serbia), Mariya Karakasheva (Bulgaria), Ramona Rus (România);
– Universali: Ioana Baciu (România), Katerina Zhidkova (Azerbaijan);
– Centri: Nađa Ninković (Serbia), Sara Hutinski Torres (Slovenia), Nneka Onyejekwe (Romania);
– Libero: Suzana Ćebić (Serbia), Marina Vujović (Serbia).
Lucie Smutná
Lucie Smutná, va evolua pentru echipa Volei Alba Blaj pe postul de coordonator. Născută la data de 14 aprilie 1991, Lucie Smutná (1,81 m) se află la prima experienţă în România. Jucătoarea din Cehia vine la Blaj de la echipa franceză Pays d’Aix Venelles. Ea a mai jucat, până acum, la cluburi din Cehia, Italia, Germania şi Turcia.
Lora Kitipova
Născută la Sofia, pe 27 mai 1991, Lora Kitipova (1,82 m) este componentă de bază a naționalei Bulgariei, cu care a câștigat recent Liga Europeană, fiind aleasă cel mai bun coordonator al competiției. Ea vine la Blaj după un sezon excelent în Bulgaria, la Maritsa Plovdiv, echipă cu care a câștigat cupa și campionatul și alături de care a jucat în ediția trecută a Ligii Campionilor. De-a lungul carierei, Lora Kitipova, care a început voleiul la CSKA Sofia, a mai jucat în campionatele Azerbaidjanului, Germaniei, Italiei și Rusiei. Voleibalista din Bulgaria se află la prima experiență în România.
Sonja Newcombe
Născută pe 7 martie 1988, Sonja Newcombe (1.88 m) este componentă a naţionalei Statelor Unite ale Americii şi vine la Blaj de la puternica formaţie Minas Belo Horizonte, locul trei în ultimul sezon al Superligii Braziliei. Printre campionatele bifate de Sonja Newcombe, aflată la prima experienţă în România, se află cele din China, Azerbaidjan, Franţa, Porto Rico, Turcia, Germania, Rusia şi Italia.
Ana Lazarević
Născută pe data de 4 iulie 1991, Ana Lazarević (1,87 m) este dublă campioană europeană cu naționala Serbiei (2011 și 2017) și vine la Blaj de la echipa turcă Beylikduzu Voleybol Ihtisas Istanbul. În carieră a mai jucat la cluburi precum Partizan Vizura Belgrad, Beşiktaş Istanbul, ASPTT Mulhouse și Olympiacos Piraeus.
Mariya Karakasheva
Născută la 27 octombrie 1988, bulgăroaica Mariya Karakasheva (1,82 m, 65 kg) joacă pe poziția extremă și vine la vicecampioana Europei de la echipa poloneză MKS Muszyna, revenind astfel în Divizia A1, după ce a mai evoluat la CSM București și Dinamo. Mariya Karakasheva a mai jucat, în carieră, la CSKA Sofia (Bulgaria), Zaretchie Odintsovo (Rusia) și Volley Soverato (Italia). Pentru naționala Bulgariei joacă din anul 2005.
Ramona Adelina Rus
Fostă internaţională de juniori a României, Ramona Adelina Rus (1,80 m) s-a născut la Blaj pe 8 octombrie 1996. A început voleiul la CSŞ Blaj, club cu care a reuşit performanţe la toate categoriile de vârstă, între care cele mai importante sunt cele trei titluri de vicecampioană naţională, la minivolei (2010), cadeţi (2012) şi juniori (2015). Pe perioada junioratului, Ramona Rus a făcut parte şi din lotul CS Volei Alba Blaj, aflându-se în efectivul echipei care a câştigat primul titlu de campioană naţională (2015). După o perioadă de doi ani petrecută la CSM Lugoj, Ramona Rus a revenit, în vara anului 2017, la echipa care a lansat-o în voleiul mare.
Ioana Baciu
Născută la Târnăveni, pe 4 ianuarie 1990, Ioana Baciu (1,85 m) vine la Blaj după un sezon foarte bun la CSM București, echipă cu care a câștigat campionatul și Cupa României. Ioana Baciu, componentă a naționalei României, a mai jucat, până acum, la CSU Medicina Târgu Mureș, Dinamo București, Știința Bacău și Ladies in Black Aachen (Germania).
Katerina Zhidkova
Născută în Ucraina, pe 28 septembrie 1989, Katerina Zhidkova (1,87 m) este componentă de bază a naţionalei Azerbaidjanului şi vine la Blaj de la Azerrail Baku, echipă cu care a câştigat, în acest an, titlul naţional.
Nađa Ninković
După ce a evoluat la una dintre cele mai importante echipe din Brazilia, Osasco Voleibol Clube, Nađa Ninković revine la Blaj, unde va juca în sezonul 2018/2019! Născută la 1 noiembrie 1991, la Belgrad, Nađa Ninković (1,93 m) a mai evoluat la echipele Steaua Roşie Belgrad, Voléro Zürich și Il Bistone Florenţa şi este campioană europeană (2011) cu naţionala Serbiei, de trei ori campioană şi câştigătoare a Cupei în Serbia, campioană şi dublă câştigătoare a Cupei Elveţiei, câştigătoare a Ligii Europene în 2009, când a fost declarată cel mai bun „centru” al competiţiei. A mai obținut o medalie de bronz cu naţionala Serbiei la FIVB World Grand Prix 2013 şi o medalie de bronz cu Voléro Zürich la Campionatul Mondial al Cluburilor 2015.
Sara Hutinski Torres
CSM Volei Alba Blaj anunţă transferul internaţioanlei slovene Sara Hutinski Torres, care va evolua pentru vicecampioana Europei pe postul de centru. Născută pe data de 20 iunie 1991, Sara Hutinski Torres (1,88 m) este componentă de bază a naţionalei Sloveniei şi vine la Blaj de la echipa italiană Pallavolo Filottrano. Ea a mai jucat în campionatele Sloveniei, Cehiei şi Franţei.
Nneka Obiamaka Onyejekwe
Nneka Obiamaka Onyejekwe va îmbrăca tricoul echipei Volei Alba Blaj și în sezonul actual. Nneka (29 de ani și 1,89 inălțime) este una dintre cele mai valoroase jucătoare române ale momentului, iar în sezonul precedent a fost aleasă în echipa ideală a Champions League.
Suzana Ćebić
Liberoului sârb, revine, după 12 ani, sub comanda lui Darko Zakoč, cel care i-a oferit debutul în voleiul profesionist, la OK Jedinstvo Užice. Născută la data de 9 noiembrie 1984, Suzana Ćebić (1,67 m) a fost, timp de mai bine de 10 ani, liberoul naţionalei Serbiei, cu care a câştigat titlul de campioană europeană (2011) şi a devenit vicecampioană olimpică în 2016, acestea fiind cele mai importante succese de la naţională, de unde s-a retras, în 2017, pentru a da posibilitatea jucătoarelor mai tinere să joace. Volei Alba Blaj este a patra echipă din România la care va juca Suzana Ćebić, după Metal Galaţi (campioană naţională în 2010), CSM Târgovişte (vicecampioană în 2016 şi câştigătoare a Cupei României 2016, locul trei în 2017) şi CSM Bucureşti (campioană şi câştigătoare a Cupei României în 2018).
Marina Vujović
Accidentată grav în penultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, Marina Vujović va reveni pe teren tot în tricoul echipei Volei Alba Blaj, devenind astfel cea mai veche componentă din lotul formației pregătite de Darko Zakoč, sezonul 2018/2019 fiind al patrulea pe care liberoul sârb îl va petrece la Blaj!
Marina Vujović (1,63 m) este, la ora actuală, cea mai titrată jucătoare străină care a evoluat în campionatul României, având ani buni la activ, încununaţi cu succese, în competiţiile interne. Marina Vujović s-a născut pe 23 ianuarie 1984, la Ljubljana, în fosta Iugoslavie. În perioada 2001-2006, a evoluat pentru Steaua Roşie Belgrad, echipă cu care a câştigat de trei ori campionatul Serbiei şi Muntenegrului şi o Cupă. Între 2006 şi 2008, Marina Vujović a evoluat pentru Volero Zürich, echipă cu care a câştigat de două ori campionatul şi Cupa Elveţiei. A urmat apoi un sezon în Grecia, la Iraklis Salonic, formaţie cu care a jucat finala Cupei Greciei.
Din 2009, Marina Vujović evoluează în campionatul României, unde a cucerit de cinci ori titlul naţional şi de trei ori Cupa României, fiind vicecampioană europeană, în acest an, cu Volei Alba Blaj.
Astfel, în perioada 2009-2013 a fost pregătită de Darko Zakoč la Tomis Constanţa, alături de care a câştigat de două ori campionatul (2011, 2012) și o Cupă a României (2011). Sezonul 2013/2014 o găseşte la Ştiinţa Bacău, echipă cu care câştigă atât campionatul, cât şi Cupa României. În sezonul 2014/2015, Marina Vujovic a jucat pentru CSM Bucureşti, pentru ca, din 2015, să revină sub comanda lui Darko Zakoc, la Volei Alba Blaj, alături de care a câștigat două titluri de campioană a României (2016 şi 2017), o Cupă României (2017) și să devină vicecampioană europeană, după ce echipa Volei Alba Blaj a disputat finala Ligii Campionilor 2018!
Obiectivele pentru sezonul viitor sunt: câștigarea titlului național și a Cupei României și depășirea fazei grupelor Ligii Campionilor!
Volei Alba Blaj este o echipă înfiinţată în luna mai 2011, în urma unui parteneriat între Primăria Municipiului Baj şi Consiliul Judeţean Alba.
Primul meci oficial disputat de tripla campioană a României a avut loc pe 1 octombrie 2011, 3-0 cu CSM Codlea, pe teren propriu.
Clubul blăjean a promovat în Divizia A1, fără să cunoască înfrângerea, la sfârşitul primului sezon din Divizia A2.
După un loc 7 în primul an petrecut pe prima scenă a voleiului românesc (2012/2013), Volei Alba Blaj obţine medalia de bronz (locul 3) în al doilea sezon din Divizia A1 (2013/2014).
Cu reputatul tehnican sârb Darko Zakoc, sosit pe banca tehnică în toamna anului 2014, echipa Volei Alba Blaj a câştigat primul titlu naţional în sezonul 2014/2015, când a învins, în finala campionatului, CSM Târgovişte (scor general 3-0), Volei Alba Blaj recidivând un an mai târziu (2015/2016) în faţa aceleiaşi echipe (3-2 la general), pentru ca, într-un nou format al competiţiei, să-şi asigure, cu 3 etape înainte de final, al treilea titlu naţional, în sezonul 2016/2017.
În cupele europene, Volei Alba Blaj a debutat în toamna anului 2014, în Cupa CEV, unde a ajuns în faza optimilor de finală, pentru ca sezoanele 2015/2016 şi 2016/2017 să găsească tripla campioană a României în grupele Ligii Campionilor, cea mai importantă şi prestigioasă competiţie europeană intercluburi.