Sesiuni de informare adresate cadrelor didactice și consilierilor şcolari din Alba

În perioada 22 – 25 octombrie, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, a desfăşurat două sesiuni de informare adresate cadrelor didactice şi două sesiuni adresate consilierilor şcolari de la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Alba.

Obiectivul acestor activități a fost îmbunătăţirea competenţelor participanţilor în vederea implementării Proiectului Naţional ,”ABC-UL EMOŢIILOR” 2018-2019 şi a Proiectului Naţional „CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” 2018-2019.

Activitățile au fost susţinute de către specialiştii CPECA Alba în beneficiul a 24 învăţători din cadrul a patru unităţi şcolare din municipiul Alba Iulia şi 19 consilieri şcolari din cadrul CJRAE Alba.

„ABC-UL EMOŢIILOR” este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

Proiectul se adresează copiilor din clasele I şi a II-a şi se centrează pe 5 teme principale:
  • Autocunoaştere /valorizare personală („Cine sunt eu?”);
  • Exersarea modalităţilor adecvate de gestionare a emoţiilor negative („Gestionarea emoţiilor negative”);
  • Abilităţi de comunicare asertivă şi de a face faţă presiunii grupului („Cum să spunem NU în situaţii dificile”);
  • Adoptarea deciziilor corecte pentru o dezvoltare sănătoasă („Alegeri responsabile”);
  • Importanţa relaţiilor interpersonale („Lumea mea”).
La finalul sesiunii de informare, participanţii au dobândit cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice, care să faciliteze dezvoltarea abilităţilor emoţionale a elevilor din clasa I şi a II-a:
  1. cunoaşterea factorilor de risc şi de protecţie în consumul de tutun, alcool şi droguri;
  2. cunoaşterea aspectelor legate de importanţa prevenirii, de la vârste cât mai mici;
  3. cunoaşterea modalităţilor de a dezvolta abilităţile emoţionale ale copiilor (autocunoaştere, stăpânirea de sine, conştiinţa socială, abilitatea de a lua decizii responsabile, gestionarea relaţiilor interpersonale);
  4. cunoştinţe despre cum să implementeze proiectul de dezvoltare emoţională;
  5. cunoaşterea strategiilor care îi ajută pe copii cum să se ferească de comportamentele periculoase;
  6. identificarea principalelor etape în implementarea şi evaluarea proiectului.

Proiectul Naţional „CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” presupune formarea de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi de luare a deciziilor.

Proiectul are un număr de 7 activităţi:
  • Activităţile 1-3 vizează adoptarea unui stil de viaţă sănătos („Să facem cunoştinţă”, „Cum să ne păstrăm sănătatea”, „Alimente sănătoase”);
  • Activităţile 4-6 abordează consecinţele pentru sănătate ale utilizării substanţelor periculoase („Substanţe periculoase”, „Să ne ferim de fumul de ţigară”, „Alcoolul şi medicamentele”);
  • Activitatea 7 urmăreşte dezvoltarea încrederii în sine şi prevenirea comportamentelor de risc („Rezolvarea conflictelor, fără violenţă”).

Activităţile sunt concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică, astfel încât să fie atractive şi uşor de înţeles. Copii vor învăţa prin joc şi activităţi practice (desenat, decupat, scenete, etc.) care sunt comportamentele care îi ajută să se dezvolte sănătos şi cum să se ferească de comportamentele periculoase.

La finalul sesiunii de informare, participanţii au dobândit cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice, care să faciliteze promovarea comportamentelor şi abilităţilor de viaţă sănătoasă în rândul copiilor din grupa mare şi a elevilor din clasa pregătitoare:

  • cunoaşterea aspectelor legate de importanţa prevenirii, de la vârste cât mai mici;
  • cunoaşterea modalităţilor de a promova şi dezvolta abilităţile şi resursele personale ale copiilor;
  • cunoştinţe despre cum să promoveze stiluri şi obiceiuri de viaţă sănătoase care să acţioneze ca elemente de protecţie faţă de alternative nocive;
  • cunoaşterea strategiilor care îi ajută pe copii să se dezvolte sănătoşi şi cum să se ferească de comportamentele periculoase;
  • identificarea principalelor etape în planificarea, implementarea şi evaluarea proiectului.
Articolul precedentUn tânăr din Alba a înșelat o firmă de curierat din Sibiu
Articolul următorNu cumpărați porci de la samsari

Comments are closed.