Nu cumpărați porci de la samsari

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba anunţă toţi cetăţenii din judeţul Alba care cresc animale să acorde o atenţie de maximă responsabilitate atunci când doresc să achiziţioneze porci de la persoane necunoscute în multe cazuri traficanţi de animale.

Îngrijorarea este legată de faptul că aceşti traficanţi de animale profitând de necazul oamenilor din judeţele unde evoluează pesta porcină africană dar şi de faptul că târgurile de animale sânt închise pentru o perioadă, cu scopul limitării răspândirii bolii prin orice mijloc, cumpără porcii la preţuri de chilipir după care încearcă să vândă porcii clandestin prin localităţi sau târguri organizate pe străzi lăturalnice.

„Facem menţiunea că aceste animale pot proveni din zone infectate cu virusul pestei porcine africane, existând riscul introducerii bolii la animalele din propria gospodărie dar şi răspândirii bolii la animalele sănătoase ale vecinilor dvs.

Aceste transporturi de animale nu sunt însoţite de documente sanitare veterinare privind originea şi starea lor de sănătate.

Un exemplu este din judeţul Maramureş unde proprietarul a cumpărat 3 porci de la un traficant de animale (samsar, haznar de animale) fără documente care să ateste sănătatea şi identificarea animalelor, având ca urmare moartea a 2 porci şi un al treilea infectat cu virusul pestei porcine africane.

Informăm locuitorii judeţului Alba că pe tot teritoriul ţării şi a judeţului mişcarea porcilor este controlată.” – au declarat cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.

În acest scop:

– orice transport de porci este în prealabil notificat între judeţe care emit o viză de accept sau nu, în funcţie de situaţia evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul acestora.

– animalele prezintă documente sanitare veterinare însoţitoare

– transportul se efectuează cu un mijloc de transport autorizat pentru animale

– mijlocul de transport este dezinfectat

– trebuie notificate rutele de transport până la destinaţie.

Până în prezent pe teritoriul Judeţul Alba boală nu evoluează şi dorim prin orice mijloc să împiedicăm apariţia acestei boli, cu implicaţii economice majore imediate dar şi pe termen lung.

Rugăm cetăţenii judeţului nostru, indiferent dacă sunt sau nu crescători de animale ca atunci când depistează astfel de maşini cu porci prin localităţi sau chiar drumuri judeţene, indiferent de oră să identifice numărul maşinii sau poza cu numărul acesteia şi să informeze cât de repede cu putinţă unul din cel mai apropiat: medic veterinar, poliţist, primărie, DSVSA Alba, sau apel 112, pentru verificarea şi aplicarea măsurilor legale acestor persoane iresponsabile.

Dacă în mijlocul de transport alături de bovine observaţi porci procedaţi la fel.
Dacă maşina notificată, se constată la verificare că este autorizată pentru transportul respectiv nu aţi greşit cu nimic, din contră, este apreciat simţul dvs.civic în apărarea sănătăţii animalelor noastre ale părinţilor, prietenilor sau vecinilor noştri.” – au mai spus cei de la D.S.V.S.A. Alba.

Important !!!!

Este o boală gravă care produce la porci o mortalitate de 100% .

Nu există vaccin de prevenire împotriva acestei boli.

Nu există tratament pentru animalele îmbolnăvite.

Boala nu se transmite la om.

Animalele infectate se sacrifica iar proprietarul este despăgubit.

Pierderile economice sunt considerabile.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană D.S.V.S.A. Alba este obligată să ucidă toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.

Cadavrele porcilor morţi sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încît să împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.

Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnică.

Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar când condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite.

Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail [email protected].

Articolul precedentSesiuni de informare adresate cadrelor didactice și consilierilor şcolari din Alba
Articolul următorPartidul Realitatea prinde contur – Gușă: Vom aduce profesioniști

Comments are closed.