vaccin

DSP Alba a desfășurat trei ateliere de lucru, având ca auditoriu medicii de familie, medici și asistenți medicali școlari și asistenți medicali comunitari în trei zone ale județului Alba: Munții Apuseni, la Primăria orașului Câmpeni, Alba Iulia sediul OAMGMAMR filiala Alba (fiind prezenți profesioniștii din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Zlatna) și Sebeș, la Spitalul Municipal, unde au fost prezenți profesioniști din zona Sebeș, Cugir.

SEV este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Această inițiatiă este implementată de statele membre ale regiunii europene.

Campania subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

În perioada 2016-2019, până la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16211 cazuri de rujeolă în România, din care 62 decese.

La nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi, ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă.

Pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei și pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului, este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO

De la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripă și au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal;

1327727 persoane au fost vaccinate antigripal din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale.

Pe teritoriul Europei, ”Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 24-30 aprilie 2019 și este parte integrantă a campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii -”Săptămâna Mondială a Vaccinării”.

Pe teritoriul național, ”Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 20-25 aprilie 2019.

Sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, în perioada 20-25 aprilie 2019, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populație, prin profesioniștii din sistemul de medicină primară (medici de familei, medici școlari, asistenți medicali comunitari și școlari), pe tot teritoriul județului Alba.

”Săptămâna Mondială a Vaccinării” are scopul de a sublinia necesitatea de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Tema din anul 2019 “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Cei care fac posibilă vaccinarea, zi-de-zi, sunt:

–          personalul medical care administrează vaccinuri;

–          părinții care aleg vaccinarea pentru protecția copiilor;

–          toți cei care caută informații bazate pe dovezi și le diseminează pentru împuternicirea celorlalți să acționeze în scopul protejării vieții.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății în colaborare cu Compartimentul Epidemiologie și Compartimentul Evaluare Factori de Risc din mediul de viață și de muncă.