Marți, 23 aprilie 2019, la Casa Memorială ,,Lucian Blaga” din Lancrăm are loc Ziua Bibliotecarilor din România, sărbătorită printr-o reuniune științifică.

La ora 10:00 va începe programul evenimentului de la Lancrăm cu alocuțiunile organizatorilor și partenerilor rostite cu prilejul Zilei Bibliotecarilor din România urmate de două conferința susținute de prof.univ.dr. Ilie Moise de la Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu.

Temele celor două conferințe sunt Biblioteca publică, singurul depozitar al memoriei culturale locale susținută la ora 11:00 și Monografi locale.

Abordări din perspectiva bibliotecilor publice susținută la ora 14:00.

Programul cuprinde și dialoguri profesionale și exemple de bune practici din bibliotecile publice ale localităților Sebeș, Aiud, Cut, Ighiu și Stremț.

Peste 50 de bibliotecari din bibliotecile publice ale județului Alba, ziariști, scriitori oficialități județene și locale și cercetători și-au anunțat participarea la acest eveniment.

La iniţiativa UNESCO, din anul 1995, în întreaga lume se marchează în data de 23 aprilie Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii, iar ca deviză „Lectura pentru toţi”.

În această zi, în anul 1616, au murit M. Cervantes şi W. Shakespeare și tot la această dată s-au născut ori s-au stins din viață scriitori celebri, precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

În 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie și Ziua Bibliotecarului din România decretată legal prin HG nr. 293/14.04.2005.