Rețele sociale, viteza internetului și evoluția tehnologiei, au făcut posibil că utilizatorii să poată discuta între ei pe aplicațiile de pe telefon sau calculator, chiar dacă se află în colțuri opuse ale lumii.
Însă, unele discuții pot fi adevărate capcane întinse de hackeri pentru a obține fie date importante ale utilizatorilor de internet, fie bani, în urma unor acțiuni de șantaj. Este și un caz detaliat de magistrații din Alba, într-o motivare făcută public pe portalul rejust.ro.
Mai exact este vorba despre un bărbat din Alba a căzut în plasa unor hackeri de pe internet, care l-au șantajat că vor face publice mai multe imagini cu acesta, dacă acesta nu le va trimite prin Western Union o sumă de bani.
Bărbatul a fost șantajat pe Facebook Messenger, după ce a avut o serie de discuții cu o femeie, care locuia în Coasta de Fildeș. Deși bărbatul a făcut o plângere penală pentru șantaj și înșelaciune, dosarul a fost clasat deoarece acesta nu a mai fost contactat de profilul de Facebook, dar și ancheta ar fi fost una de amploare.
Potrivit motivării instanței, ”o persoană necunoscută, în perioada iunie – iulie 2021, prin intermediul aplicaţiei Facebook Messenger, pentru a dobândi în mod injust un folos patrimonial, a amenințat-o pe victimă cu darea în vileag a unor înregistrări.(…)
În fapt s-a reţinut că din declarația persoanei vătămate reiese că, în cursul lunii mai a anului 2021, a început să converseze prin intermediul aplicației Facebook-Messenger cu o persoană de sex feminin.
Mai departe, după ce aceştia au început să interacţioneze inclusiv prin apeluri video, victima arată că s-a conformat solicitării persoanei de sex feminin – ale cărei trăsături nu le-a putut distinge cu exactitate – de a se dezbrăca, după care cea din urmă a întrerupt brusc apelul.
După aproximativ 2-3 zile de la această întâmplare, persoana vătămată a fost contactată din nou pe reţeaua de socializare Facebook de aceeaşi persoană, care i-a transmis celei dintâi că, cu ocazia apelului din zilele trecute, a înregistrat-o în ipostaze intime şi ameninţat-o cu diseminarea acestor imagini(…)
Drept urmare, persoana vătămată a arătat că a dat curs constrângerii referitoare la trimiterea unor sume de bani pentru a evita publicarea imaginilor compromiţătoare, sens în care i-a trimis făptuitoarei suma de 250 Euro, prin Western Union.
A doua zi după transferul sumei de 250 Euro, la data de 03.07.2021, persoana vătămată relevă că a primit o nouă solicitare din partea făptuitoarei vizând transmiterea unei alte sume de bani dar că nu a mai dat curs acestor constrângeri”, se arată în motivarea instanței disponibile pe rejust.ro.
Dosarul a fost clasat după ce bărbatul a cerut renunțarea la urmărirea penală.
Sursa: Realitatea de Alba