Despre pădurile din Munții Apuseni, rase în mod sistematic s-au scris sute de articole. Tăierile masive din ultimii ani a făcut ca zeci de hectare de pădure să fie transformate pur și simplu în pășuni. Privind de la cel mai înalt pol al județului Alba la limită cu Cluj zonă aflată în administrarea Ocolului Silvic privat Horea Apuseni care se îngrijește de aproape 26.000 de hectare de pădure din cele două județe și coborând pe Valea Arieșului până la Poșaga și Ocoliș găsim mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Din această mafie de prădători fac parte politicieni, polițiști, oameni de afaceri primari și pădurari.

Cum arată schema perfectă a celui mai mare jaf de resursă a țării

După ce în presa locală din Cluj a apărut o informație legată de de un prejudiciu colosal, redacția noastră l-a contactat pe șeful Gărzii Forestiere Regionale de la Cluj, Istrate Stetco care a confirmat că pe raza a cinci comune din Munții Apuseni, în perioada 2007 – 2017 vorbim de peste 140.000 de material lemnos dispărut.

” Urmare a unei autosesizări a Gărzii Forestiere Cluj într-o suprafață de fond forestier cu contract de servicii silvice încheiat de către proprietar cu Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL, unde am efectuat verificări în teren și am comparat datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2007 cu datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2017, constatând că a dispărut un volum de masă lemnoasă de 142.803 mc, cu o valoare a pagubei de 18.202.610 lei la care se adaugă TVA în valoare de 3.458.496 lei și o valoare a funcțiilor pădurii nerealizate de 12.195.748 lei (calculată la data constatării), iar în acest sens Garda Forestieră Cluj a sesizat unitatea de parchet competentă teritorial și material.” – arată o adresă a Gărzii forestiere.

Cireașa de pe tort în această zonă a Apusenilor este Ocolul Silvic Horea Apuseni. Și aici surpriza, unul dintre acționarii ocolului este o asociație de vânătoare din care face parte deputatul liberal Corneliu Olar. De-a lungul anilor, Olar, și-a construit o adevărată filieră de masacrare a pădurilor bazată pe familie, mediul politic dar și frății dubioase cu interlopi ai zonei care au legături directe cu oamenii legii din zonă. Unii taie lemnul în pădure, alți îl transportă, unii se ocupă de documente iar alții îl vând mai departe și totul dispare.

Ocolul Silvic Horea Apuseni administrează pădurile comunelor Horea, Albac, Gârda, Vadul Moților și Scărișoara în zona de confluență a județelor Alba și Cluj. În județul Alba, Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL are o suprafaţă totală de fond cinegetic de 11.194,38 de hectare și o suprafaţă de arii naturale protejate de 4.420,72 de hectare. În județul Cluj, ocolul respectiv are o suprafaţa totală fond cinegetic de 10.229,78 ha și o suprafaţă de arii naturale protejate de 127,25 de hectare. În total, ocolul silvic privat administrează o suprafață totală 25.972,13 hectare despre care localnicii spun că este fieful familiei deputatului Corneliu Olar.

Acționarii ocolului sunt Asociația Râul Mare și Asociația de Vânătoare Ursoaia. Asociația Râul Mare este reprezentată de Traian Șchiop, care deține și funcția de consilier superior la Garda Forestieră Cluj.

Asociația de Vânătoare Ursoaia este reprezentată de deputatul liberal Corneliu Olar și Lazea Nicolae vicepreședinte și primarul comunei Vadul Moților. Ambele asociații care sunt acționari la Ocolul Silvic Privat au sediul la aceeași adresă, localitatea Horea, str. Valea Arazii nr. 2, jud. Alba.

În urmă cu trei ani, organizația Agent Green a publicat o investigație cu privire la tăierile ilegale de pădure din județele Alba și Cluj, intitulată “Hoții în Parcul Natural Apuseni – 10 ani de Romsilva la administrația Parcului Natural Apuseni”. Potrivit datelor prezentate de ONG, cel puțin 526.160 de metri cubi de lemn de conifere au fost exploatați ilegal în pădurile din Apuseni. Dealuri și munți întregi au fost rase. În perioada 2003 – 2012, din cadrul Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL au fost tăiați ilegal 115.730 mc de material lemnos.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, rezultă că în județul Alba sunt zone în care pădurile sunt defrișate în mod abuziv. Este vorba de nord-vestul județului în zona localităților Horea, Albac și Bistra și în zona de sud, Oașa-Șugag.

În spatele afacerilor cu lemne din Apuseni se află o parte din membrii familiei deputatului Cornel Olaru. Potrivit mai multor surse armata de pădurari din spatele liberalului ar fi:

Brigadierul silvic la Brigada nr.5 este Dan Corneliu Olar, fiul deputatului. Pădurarii din zonă sunt Onețiu Nicolae, finul și unul dintre oamenii de încredere ai deputatului. Este cel mai influent pădurar din ocol si cu cel mai bun canton că pădure. Potrivit informațiilor, în cantonul respectiv au” înflorit” cioatele provenite din defrișările masive.

Un alt pădurar este NEAG Petru, tot fin de-al deputatului Olar. El supraveghează pădurea din cadrul Composesoratului ARADA (HOREA) și este tatăl lui Neag Daniel, de profesie pădurar în brigada Horea. Un alt pădurar care face parte din cunoștințele deputatului Olar este Onețiu Petru Beniamin care lucrează la Brigada 5 Horea. Marin Mateș, pădurar la Brigada nr 5 este și el finul deputatului Olar. El a fost cercetat de polițiștii clujeni pentru tăieri ilegale de lemn.

Și cum în capitală Olar se învârte pe cai mari localitatea Horea a devenit beneficiara unui proiect de întabulare sistematică. Afacerea a fost plătită de Guvernul Ponta, iar licitația a fost atribuită firmei Cornel&Cornel Topoexim la care principalii acționari sunt Cornel Păunescu și Elena Dina. Pe de o parte, firma apare ca fiind sponsor al PNL, dar avea încheiat un contract prestare a serviciilor de contabilitate cu Alexandra Herțanu, sora lui Victor Ponta.

Firma cu tema făcută a aranjat lucrurile în așa fel încât horenii să piardă din suprafețele de păduri. În 2016, au venit Cărțile Funciare la Primărie pe fiecare imobil în parte. După ce proprietarii și-au ridicat CF-urile, oamenii au constatat că lucrarea este prost făcută. Unele proprietăți nu mai apăreau, iar în alte situații terenurile apăreau înstrăinate către alte persoane sau către Primărie și Composesoratul Arada (Horea).

Șmecheria a fost că la constituirea Composesoratului s-au declarat anumite suprafețe fără ca ele, de fapt, să existe în proprietate. Însă, odată cu întabularea sistematică a terenurilor, composesoratul s-a împroprietărit cu bunurile oamenilor.

De la Horea la Ocoliș zona arată devastator iar localnicii urmăresc în zadar mașinile burdușite de lemn căci din partea autorităţilor totul este legal. Sunt prinși cei ce cară 4,5 metri cubi iar marile afaceri cu masă lemnoasă rămân protejate.

În ultimii doi ani în zona Ocoliș se taie lemn fără oprire. În foarte multe cazuri reporterii noștri au surprins suprafeţe impresionante de pădure rasă. Au fost anunțate autoritățile însă totul a fost trecut cu vederea. În documentele comunei Ocoliș, sute de dosare, în mare parte ale localnicilor bătrâni arată că au primit material lemnos drept ajutor însă realitatea este cruntă, oamenii au primit lemnul doar pe hârtii. Și astfel mii de metrii cubi au luat calea marilor companii pe care tot noi le arătăm cu degetul.

205 COMENTARII

 1. […] Despre pădurile din Munții Apuseni, rase în mod sistematic s-au scris sute de articole. Tăierile masive din ultimii ani a făcut ca zeci de hectare de pădure să fie transformate pur și simplu în pășuni. Privind de la cel mai înalt pol al județului Alba la limită cu Cluj zonă aflată în administrarea Ocolului Silvic privat Horea Apuseni care se îngrijește de aproape 26.000 de hectare de pădure din cele două județe și coborând pe Valea Arieșului până la Poșaga și Ocoliș găsim mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Din această mafie de prădători fac parte politicieni, polițiști, oameni de afaceri primari și pădurari, informează realitateadealba.net […]

 2. […] Despre pădurile din Munții Apuseni, rase în mod sistematic s-au scris sute de articole. Tăierile masive din ultimii ani a făcut ca zeci de hectare de pădure să fie transformate pur și simplu în pășuni. Privind de la cel mai înalt pol al județului Alba la limită cu Cluj zonă aflată în administrarea Ocolului Silvic privat Horea Apuseni care se îngrijește de aproape 26.000 de hectare de pădure din cele două județe și coborând pe Valea Arieșului până la Poșaga și Ocoliș găsim mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Din această mafie de prădători fac parte politicieni, polițiști, oameni de afaceri primari și pădurari, informează realitateadealba.net […]

 3. […] Despre pădurile din Munții Apuseni, rase în mod sistematic s-au scris sute de articole. Tăierile masive din ultimii ani a făcut ca zeci de hectare de pădure să fie transformate pur și simplu în pășuni. Privind de la cel mai înalt pol al județului Alba la limită cu Cluj zonă aflată în administrarea Ocolului Silvic privat Horea Apuseni care se îngrijește de aproape 26.000 de hectare de pădure din cele două județe și coborând pe Valea Arieșului până la Poșaga și Ocoliș găsim mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Din această mafie de prădători fac parte politicieni, polițiști, oameni de afaceri primari și pădurari, informează realitateadealba.net […]

 4. tara de hoti de sus pina jos ier informatiile sunt date de geaba,caci lucrurile sunt bine stiute .toata tara e pradata de cei pe care ii alegem sau ii numim in functiile ce le detin halal electorat sau popor ce nu-si asuma protectia tarii in care cresc si traesc.pacat ,petoti i-as inchide cel putin 25 de ani de subminarea economica si frauda a tariiorganele competente ce fac ?dorm sau au si ei o contributie din umbra pt a se face praf aurul verde a tarii ecscrocilor va mai poate rabda d-zeu pe pamint?SI TOT GUVERNUL ESTE ACELA CARE SE PLINGE CA NU SINT BANI SAU CA NU II AU PT MAJORARI DE ALOCATII;PENSII; INFRASTRUCTURA TERESTRA:ETC:

 5. Deci excrocii , decimarii acelor paduri este o afacere de familie , pe bunurile statului , acoperiti de cei ce reprezinta legea , deci sint multi excroci fosti prim ministrii , ministrii , oameni ai legii ce interesant , banuti la negru pentru toti , condamnati , comfiscate averile si puscarie la greu , nenorocitii dracului .

 6. Oare vom apuca ziua cand toti cei ce duc la distrugerea acestei țări și la distrugerea viitorului copiilor si nepoților noștrii sa plateasca cu vârf și îndesat Vom avea Politie si Justitie care sa isi faca treaba pt cetățeni si nu pt interesele proprii si pt banii care ii primesc? Pt atata nepăsare mai vor si pensii speciale nu le ajunge salariul.S-au întrebat vreodată cum traieste un om de rand cu un salariu de 1300 de lei pe lună după 30 de ani de muncă cinstită?

 7. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to
  give it a look. I’m definitely enjoying the information.
  I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Great blog and excellent design and style.

 8. I know this if off topic but I’m looking into starting mmy own blog and wwas curious what all is needed to get sset up?
  I’m assuming having a blog like yourss would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice wluld bbe greatly appreciated.

  Kudos

 9. hello there and thank you for your information – I’ve definitely pcked uup something new from ight here.
  I did however expertise some technical issues using this web site,
  since I experienced to reload the site many timds previous to I ccould get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times wll oftdn affect your
  placement in google and ckuld damage our high-quality score iff ads and mmarketing
  with Adwords. Well Iam adding this RSS to my email and could look out for muych more of
  your respective intriguing content. Make sure you update this agin soon.

 10. Excellent site you’ve got here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

 11. Free Substance Abuse Counseling http://aaa-rehab.com Drug Rehab http://aaa-rehab.com Outpatient Drug Rehab
  http://aaa-rehab.com

 12. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and
  it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & assist different customers like
  its aided me. Great job.

 13. Attractive component to content. I just stumbled
  upon your blog and in accession capital to say that I acquire
  actually enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment or even I achievement you get right of entry to consistently quickly.

 14. Excellent goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you are just extremely magnificent.
  I really like what you’ve acquired here, really like
  what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it
  wise. I cant wait to read far more from you.
  This is really a great web site.

 15. Her job is a production and planning officer but she’s always wanted her own businessown companyown home officeown family based businessown small businessown home based business.

 16. The Jungle Wild slot machinevideo slotslot machine game is a five reel, 20 payline slot machineproductdeviceequipmentcarbikegearreceiver.

 17. лебедка тросовая ручная зубр

  Созданная нами предприятие Новочеркасск – сегодня это ведущий поставщик
  промышленного оборудования.
  Можно купить в Каменск-Уральскийнемало решений для такелажного и подъемного, промышленного и складского, а также весового и гидравлического промышленного оборудования, в том числе тали ручные рычажные,тали ручные червячные передвижные взрывобезопасные,домкраты гидравлические телескопические,канаты для лебедок mtm,балки концевые подвесные,тележки гидравлические с электропередвижением,тележки для балок подвесных концевых холостые,весы крановые электронные.
  Мы являемся производителем непростых решений для индустриального парка оборудования.
  Мы высококлассная организация по выпуску промышленного оснащения с более чем 6-летним навыком работы.
  Интернет магазин грузоподъемного парка оборудования выходит за пределы интернет-реализации и товаров по дисконтной цене, наша фирма может оказать консультации и дополнительно предоставить специализированные услуги на заказ.
  На вебсайте мы стремимся предоставить нашим клиентам „универсальный он-лайн магазин” в пользу всех ваших надобностей в промышленном и складском оборудование. Мы стремимся предоставить особо высококонкурентные стоимость товаров в индустрии, оптимизируя при этом превосходнейшее обслуживание покупателей.

 18. Bedroom furniture
  Come in outstanding store in Jefferson Park production for office and home use and cafe! presents over 12000 appointment furniture and goods for a country house and apartments or restaurant. Natural rattan , are used for the purposes of production our branded products , possesses strength and wear resistance, wonderful external data. All furniture processed special compounds, due to which their surface does not absorb water, stable to extremes ambient temperature air and exposure of the sun. Vya our furniture excellent retains its functions even in restaurant in open spaces . In the presented online catalog you offered photos furniture for dining room, hall, bedroom, children’s room , as well as intended for organization of storage area – dressers and cabinets, cabinets and others . In our store in Fairfax you can buy everything for any your home not expensive . We invite client come to store , holding in Westwood what cares about its shopper.

 19. Монолитная плита

  Создание дома вашей мечты – это оригинальная возможность, спланировать и претворить в жизнь нечто воистину уникальное во всех отношениях. Возведение фундамента – это в целом первоначальная модель ремонта, в процессе которой домик строится. При расчете замена фундамента под старым деревянным домом цена предусматривается весьма много факторов. Средняясумма возведения домов фундамента составляет приблизительно от 10$ за кв.метр . Погреб сможет умножить итоговую стоимость каждого объекта недвижимости, предоставляя необходимое помещение ради организации хранения и порой рабочее пространство. Наша профессиональная команда по конструированию и возведенью фундамент под памятник на кладбище цена может помочь выстроить жилище, о котором вы всегда мечтали. От начала до конца наша специализированная компания в Череповец позаботимся о всех без исключения процессах, чтобы заказчику не довелось тревожиться о деталях. Специализированная международная компания в Киселевск несет юридическую ответственность за проект, а не вы, именно поэтому организация в Борисоглебск имеют интерес в том, затем чтобы довести до конца строительство коттеджа быстрее и эффективнее. Узнайте о сваи винтовые для фундамента цены в вытегре у спспециалистовециалистов корпорации.

 20. I simply want to tell you that I am just new to blogs and definitely loved this web page. Probably I’m want to bookmark your blog . You really have really good article content. Kudos for revealing your blog site.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here