Cetățenii vor putea obține online Certificatul de atestare fiscală, eliberat de primării. Anunțul a fost făcut de către Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

Cetăţenii şi notarii publici vor putea obţine online de la primării certificatele de atestare fiscală ale persoanelor fizice, fără a mai fi necesară deplasarea lor la Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale pentru obţinerea acestor acte solicitate la realizarea tranzacţiilor imobiliare, a declarat, joi, 7 septembrie, Octavian Oprea, preşedintele ADR.

”E vorba de accesarea certificatului de atestare fiscală atât de cetățean, dar mai ales de notarii publici, care operează tranzacții imobiliare și care solicitau de fiecare dată cetățeanului acel certificat de atestare fiscală. Nu va mai fi nevoie de acest certificat de atestare fiscală, pentru că notarul îl va putea descărca în format electronic, semnat calificat de către primăria respectivă și în același timp vom pune la dispoziția cetățeanului o interfață prin care își va putea descărca, la rândul lui, acest certificat de atestare fiscală, care să îi ateste că nu are datorii față de administrația publică locală unde își are domiciliul”, a afirmat Octavian Oprea, la Smart Transformation Forum 2021.

Potrivit acestuia, platforma care va permite aceste operaţiuni, dezvoltată de Autoritatea pentru Digitalizarea României în cadrul sistemului naţional de interconectare, va fi funcţională într-o lună în Bucureşti, iar ulterior în toată ţara.

“În momentul de față, platforma e gata, dar se află într-un proces de testare amănunțit, tocmai pentru a nu ne lovi de aceeași problemă de care s-au lovit alte platforme când au fost lansate, și anume probleme de performanță sau probleme legate de numărul mare de accesări. Estimez că în două săptămâni această platformă va fi gata – vom da live un flux cu o primărie din București – după care, în următoarea lună, ne vom extinde la nivelul întregului București. (…) Este un prim flux, e un flux de test, o dată ce vom finaliza proiectul-pilot îl vom extinde la nivel național cu fluxul de emitere a certificatului de atestare fiscală”, a precizat Octavian Oprea.

Certificatul de atestare fiscală este eliberat de direcțiile fiscale ale Primăriilor. Actul dovedește că solicitantul nu are datorii la primărie.

Digitalizarea procesului de autorizare a vânzării de mașini

Șeful ADR a menționat că următoarea etapă din dezvoltarea sistemului de interconectare va fi digitalizarea procesului de autorizare a vânzării de mașini.

Astfel, cetățenii se vor prezenta la Direcția de Înmatriculare doar cu contractul de vânzare cumpărare, iar funcționarul va putea accesa online, restul documentelor necesare, dintr-o bază de date, potrivit stirileprotv.ro.

 ”În urma unei analize, ne-am dat seama că cel mai solicitat serviciu public din România este înstrăinarea de autovehicule de la o persoană la alta. Și tot pentru a rezolva această problemă și pentru a reduce numărul de drumuri pe care cetățeanul le efectuează la ghișeu, am hotărât ca tot prin acest sistem de interconectare să punem la dispoziția autorităților competente, cum ar fi primăriile și Direcția de Înmatriculări, informații care să scutească cetățeanul de prostul obicei de a duce copii. Informațiile vor fi verificate în timp real. Dacă cetățeanul îndeplinește toate criteriile necesare pentru a-și înstrăina autovehiculul va apărea un check verde, se va genera un certificat semnat calificat pe care instituția îl va înmagazina și pe care îl va putea păstra ca dovadă că cetățeanul a îndeplinit toți acești pași”, a explicat Oprea.

Măsura va fi aplicată în București din aprilie anul viitor. Iar în decurs de încă un an în întreaga țară.