Cseke Attila: 2,39 de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru dezvoltare

Fonduri, în valoare totală de 2,39 miliarde de lei, pentru investiții locale și de interes național, locuințe sociale și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, au fost aprobate, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în ședința Guvernului. Executivul a luat o decizie privind rectificarea bugetară.

Cseke Attila a arătat: Ministerul Dezvoltării a primit 200 de milioane de lei pentru investiții majore, derulate prin Compania Națională de Investiții aflată sub autoritatea MDLPA.

Totodată, ministerul va putea cheltui, pentru investițiile locale, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, 2 miliarde de lei, în acest an. După cum este cunoscut, execuția bugetară a Ministerului Dezvoltării pentru aceste două programe este de 100%. „Ministerul Dezvoltării a utilizat toate resursele financiare pe care le-a avut la dispoziție pentru aceste investiții, de aceea a fost nevoie de suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară”, a arătat Cseke Attila. Ministrul a adăugat că rectificarea prevede și credite de angajament în valoare de 3 miliarde de lei pentru investițiile finanțate prin PNDL, peste alocarea de 2 miliarde de lei.

Încă vor putea fi semnate contracte de finanțare în acest an în cadrul programului Anghel Saligny, adoptat recent, care prevede construcția și modernizarea rețelelor de apă, canalizare, gaze și drumuri. Au fost aprobate credite de angajament, în valoare de 3 miliarde de lei, pentru acest program de investiții. „Ministerul Dezvoltării va finaliza în curând normele de aplicare pentru acest program de investiții, iar cererile de finanțare pot fi depuse și aprobate încă în acest an datorită rectificării bugetare care conține fondurile necesare aferente. Adoptarea programului de investiții Anghel Saligny, înainte de rectificarea bugetară, a fost necesară pentru că astfel am avut posibilitatea de a aloca și fonduri pentru acest program”, a explicat ministrul.

Ministerul Dezvoltării alocă, conform rectificării bugetare, 750 de milioane de lei pentru supracontractarea cererilor de finanțare depuse de întreprinderile mici și mijlocii, prin Programul Operațional Regional. Astfel, antreprenorii care au depus cereri, dar nu au primit finanțare din cauza fondului epuizat, pot acum accesa fonduri pentru dezvoltarea întreprinderilor.

Ministerul va putea construi locuințe sociale. Bugetul prevăzut prin rectificare, în acest sens, este de 30 de milioane de lei. Totodată, 1,6 miliarde de lei credite de angajament au fost aprobate pentru acoperirea costurilor mărite aferente materialelor de construcții, în cazul proiectelor finanțate de MDLPA, a conchis ministrul Cseke Attila.

Articolul precedentCertificatul de atestare fiscală se va putea obține și online
Articolul următorInvestițiile nete în economie au crescut cu 12% în al doilea trimestru din 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.