Cafenea literară – ,,Oamenii Albei la Centenar”

,,Oamenii Albei la Centenar” este titlul sub care se va desfășura ediția de la Alba Iulia a Cafenelei Culturale Aniversare organizată de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Anul 2018 a adus pe piața culturală din județul Alba un nou concept al cafenelei Culturale Aniversare organizată de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Alături de Oamenii Albei, cafeneaua a avut ca scop, ca în acest an marcat de sărbătorirea a 100 de ani de România Unită să aducă în atenția publică nu numai personalitățile culturale ale județului ci și importante așezăminte culturale cu care județul Alba și noi toți ne mândrim.

Așa se face că primele trei ediții au avut loc la Castelul din Sâncrai, Casa memorială Lucian Blaga din Lancrăm și Palatul Culturii din Blaj, urmând ca cea de-a patra ediție din acest an să se desfășoare la Museikon.

Prin urmare în data de 28 noiembrie 2018, începând cu ora 17:00 va avea loc la Museikon cea de-a patra Cafenea Culturală Aniversară a acestui an, un proiect ce face parte din programul anual de activități al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba. Această nouă ediție ce va purta titlul ,,Oamenii Albei la Centenar” va readuce în atenția publică personalitățile din județul Alba care au reușit să-și pună o amprentă importantă asupra patrimoniului cultural al României.

Organizarea unui astfel de eveniment se vrea a fi un gest simplu de aleasă prețuire pentru toate aceste personalități culturale din partea organizatorilor – Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și din partea partenerilor – Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba – Hunedoara și Muzeul Național al Unirii.

În cadrul Cafenelei Culturale Aniversare din luna noiembrie vor fi înmânate diplome pentru activitatea pe tărâmul culturii următorilor aniversați: Romi Adam, Ștefan Balog, Ioana Bogățan, Stelian Feraru, Victor Geogean, Monica Grosu, Dumitru Mălin și Mihai Pascaru. Diplomele vor fi înmânate de reprezentanți ai organizatorilor, ai administrațiilor județene și locale și ai partenerilor. Programul Cafenelei Culturale Aniversare de la Alba Iulia va mai cuprinde și momente muzicale susținute de Victor Geogean și Laura Orian & Band.

Toți cei care doresc să le fie alături aniversaților și să primească în dar cărți cu autografe sunt așteptați la Museikon, miercuri 28 noiembrie 2018, începând cu ora 17:00. Intrarea la eveniment este liberă.

Museikon este unul dintre primele muzee de artă religioasă din România și și-a deschis oficial porțile în luna aprilie 2017, la Alba Iulia. Clădirea monument istoric restaurată printr-un proiect realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia găzduiește peste 5.000 de obiecte de patrimoniu, ateliere de pictură și tipografie. Proiectul Museikon a însemnat conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, restaurarea a 52 icoane clasate din care 49 de icoane de fond, 3 icoane de tezaur și restaurarea a 15 cărți românești vechi cu scopul de a face parte din expoziția permanentă, clasarea a peste 2.500 bunuri culturale și digitizarea întregii colecții.

Articolul precedent5656 de șomeri înregistrați la sfârșitul lunii octombrie în evidențele AJOFM Alba
Articolul următorMysterion 3D. Zei salvatori, mistere și syncretism religios la Apulum