Mysterion 3D. Zei salvatori, mistere și syncretism religios la Apulum

La subsolul clădirii Museikon, a avut loc vineri, 23 noiembrie, deschiderea expoziției temporare “Mysterion 3D. Zei salvatori, mistere și syncretism religios la Apulum”.

De 1 Decembrie, dar și în primele luni ale anului 2019, MYSTERION 3D își așteaptă vizitatorii până la finele lunii martie.

Puteți vedea zei și zeițe cu rădăcini, fie în extravagantul Orient, fie în tradițiile mitologice cu specific etnic ale tracilor sau celților, au intrat în panteon-ul din Apulum, găsindu-și locul într-o diversitate religioasă marcată de fenomene sincretice.

Divinități fascinante, precum Mithras, Isis sau Serapis, Cavalerul Trac, au devenit extrem de populare în Antichitate, misterele lor reprezentând un adevărat trend religios.

Numeroși adepți au fost atrași de caracterul orgiastic cu accente extatice al ceremoniilor, sau de ezoterismul ritualurilor inițiatice și al liturghiilor sacre (hieroi logoi).

Zeii izbăvitori și mistici promiteau salvarea sufletului și propuneau o perspectivă pozitivă asupra vieții după moarte, fiind atotputernici, protectori, vindecători și aducători de prosperitate.

Expoziția noastră prezintă o nouă inițiere, cea în „misterele” digitizării 3D, în tainele unei metode avansate de documentare, cercetare și păstrare virtuală a patrimoniului cultural, care atrage din ce în ce mai mai mulți susținători în ultimii ani.
Imprimanta 3D și câteva dintre replicile realizate după sculpturi antice, se numără printre vedetele expoziției.” – au spus organizatorii.

ZEI PE DISPLAY reprezintă componenta expozițională 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane disponibilă pe https://sketchfab.com/MNUAI.

Programul cultural PANTHEON 3D urmărește valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă: digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, realizarea unei unei colecții virtuale şi a unei platforme interactive 3D, dar și prin metode clasice: expoziții temporare având ca tematică religia și arta romană la Apulum, publicații, prezentări și ateliere pentru elevi și studenți.

Valorificarea patrimoniului cultural mobil prin tehnologie digitală în contextul abordărilor inter/multidisciplinare aduce în prim plan scanarea 3D și fotogrammetria ca metode independente de documentare care pot fi ȋnsă foarte ușor integrate ȋn fluxul operațiunilor de documentare specifice patrimoniului cultural.

Echipa de implementare a programului este alcătuită din: Anca Timofan, Călin Șuteu, Radu Ota, George Bounegru, Ilie Lascu, Radu Ciobanu, Cătălin Pavel, Daniela Burnete, Dan Anghel, Adina Bogdan.

Articolul precedentCafenea literară – ,,Oamenii Albei la Centenar”
Articolul următorUnioniștii anunță: FĂRĂ POLITICĂ ÎN ACEASTĂ ZI SFÂNTĂ!

Comments are closed.