Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Alba au efectuat controale amănunțite la o unitate de tip braserie din Alba Iulia în urma unor sesizări din partea consumatorilor care s-au prezentat la spital cu probleme digestive, grețuri, vărsături si scaune diareice – respectiv a raportării de către Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a acestor cazuri (pacienți prezentați la spital cu astfel de simptome).    

În urma rezultatelor preliminarii s-au constatat următoarele deficiențe: 

– Lipsa cursurilor de intruire privind noțiuni fundamentale de igienă; 

– Neefectuarea operatiunilor de igienizare si dezinfecție a ouălor.

Pentru aceste deficiențe s-a aplicat o amendă contravențională cumulată pentru cele 2 neconformități, administratorului unității,  în cuantum de 2.600 de lei, conform HG. 857/2011(acesta fiind maximul prevăzut de legislație pentru cele două neconformități). 

De asemenea s-a aplicat și sancțiunea complementară de suspendare temporară a activității braseriei unde au fost preparate produsele alimentare consumate de persoanele afectate, până la remedierea deficiențelor constatate și primirea rezultatelor de laborator.

Personalul de specialitate al DSP Alba a recoltat teste de sanitație și o probă de apă, care vor fi analizate în cadrul aboratorului propriu. 

După primirea rezultatelor de laborator vor fi luate și alte măsuri dacă va fi cazul.

Nici inspectorii DSVSA nu au stat departe de acest caz.

La informarea Direcției de Sănătate Publică Alba, respectiv la sesizarea unui consumator, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-au deplasat la unitatea de alimentație publică de tip carmangerie și braserie pentru efectuarea unei anchete epidemiologice. 
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat o amendă contravențională în cuantum de 1.200 de lei, conform HG 984/2005, pentru condiții necorespunzătoare de igienă, respectiv manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă.
De asemenea, au fost recoltate probe din materia primă, care vor fi examinate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, iar în funcție de rezultatele buletinelor de analiză vor fi luate măsurile care se impun.
 

24 COMENTARII

  1. chloroquine tablet

    Amenzi maxime în cazul suspiciunii de toxiinfecție alimentară . Controale mixte ale inspectorilor DSP și DSVSA Alba. – Realitatea de Alba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here