Guvernul a aprobat în ședința de joi legea privind înființarea și funcționarea zonelor metropolitane. În Alba, sunt menționate trei: Alba Iulia, Aiud și Blaj, în funcție de teritoriul metropolitan.

Înființarea acestora se face însă prin hotărârea unităților administrativ-teritoriale, care își stabilesc și denumirea.

Legea revizuiește și completează definiția zonei metropolitane din Codul Administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan.

Acesta este teritoriul din jurul municipiilor în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul căilor de comunicație, economic, social, cultural și al infrastructurii edilitare.

În Alba, Zona Metropolitană Alba Iulia, înființată din 2007 cu 11 membri (municipiile Alba Iulia şi Sebeş, oraşul Teiuş și comunele Vinţu de Jos, Sântimbru, Ciugud, Ighiu, Galda de Jos, Cricău, Berghin, Meteş) se poate extinde, potrivit teritoriului metropolitan, la 23 de unități:

  • Municipiile Alba Iulia și Sebeș, orașele Teiuș și Zlatna și comunele: Berghin, Blandiana, Câlnic, Ciugud, Cricău, Cut, Daia Română, Galda de Jos, Ighiu, Întregalde, Meteș, Mihalț, Pianu, Săliștea, Săsciori, Sântimbru, Stremț, Șpring, Vințu de Jos.

Zona metropolitană Aiud poate include 7 UAT

Potrivit legii adoptate de Guvern, Zona metropolitană Aiud poate avea în componență, potrivit teritoriului metropolitan 7 unități:

  • Municipiul Aiud
  • orașul Ocna Mureș
  • comunele: Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău, Rădești, Râmeț

Zona metropolitană Blaj poate include 9 unități:

Municipiul Blaj

Comunele: Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Crăciunelu de Jos, Ohaba, Roșia de Secaș, Sâncel, Valea Lungă

Sursa: Realitatea de Alba