Nu se vorbește prea mult despre ei deși sunt prezenți în multe misiuni importante desfășurate de jandarmi. Sunt loiali, dedicați meseriei, vigilenți și pregătiți să intervină ori de câte ori este nevoie.

Ei sunt Pepa, Peka, Toda, Obaka, Obeia, Toga și au vârste cuprinse între 4 și 8 ani.

Câinii provin de la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, mai apoi, după parcurgerea acestor etape sunt preluați de către unități.

Există 3 categorii de calificare: intervenție, câini specializați în misiuni de asigurare, stabilire și menținere a ordinii publice; câini de căutare în mediul natural; câini de prelucrare urme, care acționează în diferite situații- spargeri de locuințe, furturi, dispariții.

Câinii din rasa ciobănesc german sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar această perioadă se poate prelungi cu încă patru ani în funcție de starea de sănătate, specificul și aptitudinile acestora.

În foarte multe cazuri după încheierea acestei perioade, câinii continuă să fie îngrijiți până la sfârșitul vieții de jandarmi, datorită consolidării unei puternice relații afective de-a lungul atâtor ani.