Polițiștii de la arme îl cercetează penal pe un cetățean român, cu rezidență în Spania, care adus în România o armă de vânătoare fără a respecta legislația în domeniu. Este cercetat pentru contrabandă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Poliția precizează că pentru a introduce pe teritoriul României o armă de foc este necesară obținerea unei autorizații.

La data de 28 august 2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, față de un bărbat de 31 de ani, din Zlata, județul Alba, rezident în Spania și deținător legal de armă în baza unui permis obținut pe teritoriul acestui stat.

Se pare că, în cursul lunii august 2019, bărbatul ar fi introdus în România, o armă de vânătoare, fără să respecte prevederile legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.

Arma de vânătoare a fost indisponibilizată, în vederea confiscării.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba aduce în atenția celor interesați câteva aspecte ce rezultă din legislația incidentă în domeniul armelor și munițiilor.

Astfel, Potrivit art. 115 din Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, rezidenții statelor membre care doresc să călătorească în România cu armele de foc pe care le dețin, trebuie să obțină, în prealabil, o autorizație de introducere pe teritoriul României a acestor arme, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 113 alin 2 lit. c din același act normativ.

Acesta prevede că pot intra pe teritoriul României, cu arme de foc, legal deținute, numai rezidenții statelor membre care sunt titulari ai unui pașaport european.

În cazul armelor de vânătoare titularul trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul României, o invitație din partea unei asociații de vânătoare, legal constituită, iar în cazul armelor de tir, titularul să prezinte dovada ca urmează să participe la un concurs de tir organizat de federațiile sportive naționale de specialitate, care folosesc, în cadrul probelor sportive, arme de tir din cele prevăzute în anexa actului normativ.

Conform art. 123 din același act normativ, cetățenii români, ori rezidenții statelor membre, cu domiciliul, reședință sau după caz locul de rezidență în România, pot achiziționa arme letale și după caz muniții, din statele membre, cu condiția obținerii acordului prealabil eliberat de structurile de poliție competente din Romania.