Un fizician român anunţă creşterea radiaţiilor la Cernobîl: Suntem pe un butoi cu pulbere dacă stârnim iadul

Cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui atrage atenţia asupra pericolelor care pândesc întreaga Europa din cauza centralei de la Cernobîl, în timpul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Radiaţiile din jurul centralei de la Cernobîl sunt în creştere, anunţă cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui. 

Acesta spune că, în ultimele ore, a observat schimbări semnificative ale valorilor din jurul centralei din nordul Ucrainei. 

 

„Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru. Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul”, a transmis fizicianul Silviu Gurlui. 

Imagine

 

Profesorul ieşean spune că peste 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid şi praf radioactiv se află în reactorul 4 de la Cernobîl. 

„Deşi, din 2000, toate cele trei reactoare sunt oprite, iar reactorul 4 e izolat, combustibilului radioactiv există. Ar fi un dezastru ce se poate vedea doar în filmele cele mai înfricoşătoare. Anumie incendii stârnite în vecinătatea reactorului 4 ar produce de asemenea foarte mari probleme prin răspândirea în atmosferă a materialului radioactiv”, a mai spus Silviu Gurlui.

Imagine

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de către militarii ruşi în prima zi a războiului. 

Articolul precedent25 februarie: 8.974 cazuri COVID și 115 decese
Articolul următorCetățenii ucraineni care sosesc în România, exceptați de la carantină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.