Ucrainianul Ihor Nester a câștigat Openul Internațional de Șah România 100

După 7 zile de concurs, Openul Internaţional de Şah “România 100” şi-a desemnat duminică învingătorii.

Surprinzător, la capătul celor nouă runde ale turneului s-a impus maestrul internţional ucrainian Ihor Nester.

Având doar 3 puncte după primele 5 meciuri ucrainianul nu dădea impresia că ar putea conta în lupta pentru podium, însă cele 4 victorii obţinute în ultimele 4 jocuri, două dintre ele împotriva marilor maeştri internaţionali Mihail Marin şi Viacheslav Tilicheev, coroborate cu jocul rezultatelor în celelalte dispute ale favoriţilor l-au propulsat pe prima poziţie a podiumului cu 7 puncte din 9 posibile, înaintea marilor maeştri internaţionali Vadim Moiseenko (Rusia) şi Vadim Shishkin (Ukraina), ambii cu 6,5 puncte.

Acelaşi punctaj cu medaliaţii cu argint şi bronz l-au avut şi MMI Marius Manolache (România), MMI Andrei Istrăţescu (România), MI Narayanana Vishak (India), MF Adrian Sechereş (România) şi MMI Dmitry Svetushkin (Moldova), departajarea fiind făcută la coeficienţii Bucholtz.

Marele ghinionist a fost cu siguranţă Andrei Istrăţescu, care conducea înainte de ultima rundă, însă după ce acesta a remizat cu indianul Vishak, înfrângerile mai multor adversari ai săi din primele runde l-au făcut să piardă câteva locuri în clasament datorită coeficientului de departajare inferior.

A fost cu siguranţă cel mai puternic turneu de şah organizat vreodată la Alba Iulia, fiind o onoare pentru noi să avem printre participanţi jucători de mare valoare din ţări aflate la mii de kilometri distanţă ca India, Armenia, Rusia sau Letonia.

Turneul a crescut de la an la an, iar organizarea lui în preajma Centenarului Marii Uniri l-a făcut şi mai atractiv pentru mulţi jucători români. Le mulţumesc tuturor celor 100 de participanţi pentru că au venit la Alba Iulia pentru a sărbătorii împreună 100 de ani de la Marea Unire.

Sunt sigur că mulţi dintre ei vor reveni şi la ediţiile viitoare, ceea ce este foarte benefic pentru tinerii şahişti albaiulieni, dar şi pentru iubitorii şahului din judeţul Alba, fie ei jucători amatori sau simpli spectatori.

Mi-aş fi dorit desigur să avem un învingător din România sau Moldova la această ediţie aniversară, dar nu a fost să fie.

Felicitări învingătorului turneului, Ihor Nestor, şi tuturor celorlalţi jucători pentru spectacolul şahist oferit.” – a declarat Marius Ceteraş, directorul turneului.

La festivitatea de premiere, la care au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin-Avram Iacoban, s-au acordat şi numeroase premii speciale:

Copii sub 8 ani: 1.Alexandru Simina 2.David Vesa 3.Anamaria Furdui şi Alexandru Măcăleţ (toţi din Alba Iulia)

Copii sub 9 ani: 1.Andrei Simina 2.Eduart Piţu, Ciprian Gligor şi Răzvan Schiau (toţi din Alba Iulia)

Copii sub 10 ani: 1.David Botea 2.Lia Maria (ambii din Braşov) 3.George Pleşa şi Răzvan Burja-Udrea (ambii din Alba Iulia)

Copii sub 14 ani: 1.Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Andrei Filip (Iaşi) 3.Alexandra Pătru (Ploieşti)

Veterani peste 50 ani: 1.Mihail Marin (Bucureşti) 2.Ionel Miron (Aiud) 3.Cătălin Mihai (Ploieşti)

Veterani peste 65 ani: 1.Mihai Vâlceanu (Cugir) 2.Jovan Koza (Serbia) 3.Nicolae Juncu (Târgu Mureş)

Jucători cu rating <1600: 1.Nicolae Simion (Bucureşti) 2.Gheorghe Ioniţă (Timişoara) 3.Marian Puşcaşu (Piatra Neamţ)

Jucători cu rating <1800: 1.Armand Veress (Braşov) 2.Alexandru Balaban-Voia (Arad) 3.Briana Bălan (Bistriţa)

Jucători cu rating <2000: 1.Matei Vîlcu (Târgu Mureş) 2.Valentina Verbin (Moldova) 3.Cristache Toculeţ (Piteşti)

Jucători cu rating <2200: 1.Maria Yughina (Rusia) 2.Sorin Samu (Oradea) 3.Cristian Dăianu (Galaţi)

Turneul a fost arbitrat de Sebastian Volcinsche (Piatra Neamţ), Rudolf Dombi (Baia Mare), Nuno Andrade (Portugalia) şi Vasile Paraschiv (Giroc).

Articolul precedentSTEFAN BALOG și PATRICK CAUVIN, în expoziție la Paris
Articolul următorRecomandări pentru circulația în condiții meteo nefavorabile

Comments are closed.