Trei români şi un maghiar au deturnat cinci transporturi de marfă din Europa

10
1

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat recent hotărârea definitivă într-un dosar instrumentat de DIICOT în care au fost judecaţi patru inculpaţi, trei români şi un cetăţean maghiar, acuzaţi că au deturnat mai multe transporturi de mărfuri din vestul Europei, provocând un prejudiciu de aproape 300.000 de euro.

Cei patru au fost trimişi în judecată în 2015, pentru fapte săvârşite în 2011, iar sentinţa definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel în 2 aprilie 2021. Trei dintre aceştia au fost condamnaţi la un total de 14 ani şi 10 luni de închisoare, iar unul a primit amendă penală. Au fost judecaţi pentru infracţiuni de înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată; introducere fără drept de date informatice rezultând informaţii necorespunzătoare adevărului în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals şi constituirea unui grup infracţional nestructurat.

Potrivit rechizitoriului, în perioada aprilie-mai 2011, inculpatul Puticiu Alexandru Vlad, împreună cu numiţii Lakatos Levente şi Somogy Levente a format o grupare infracţională ce a acţionat coordonat în scopul obţinerii de beneficii materiale prin mijloace frauduloase. Puticiu a creat în numele unei societăţi comerciale conturi fictive pe site-uri de internaţionale de intermediere transporturi de marfă şi a introdus în mod repetat, fără drept, date informatice false cu privire la firma respectivă. Cei trei s-au înregistrat fără drept, pe patru site-uri, că reprezentanţi ai societăţii şi au susţinut că firma este activă şi efectuează şi intermediază în mod curent şi aparent licit transporturi de marfă.

Ulterior, cei trei au negociat, prin inducerea în eroare a partenerilor, înţelegeri cu privire la efectuarea de transporturi de mărfuri cu destinaţii în Uniunea Europeană, care au fost apoi deturnate pe teritoriul României sau Ungariei, înainte de ajungerea la destinaţie. În final, cetăţeanul maghiar Lakatos Levente a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare, iar Somogy Levente a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce Puticiu Alexandru, liderul grupării şi singurul care a recunoscut infracţiunile, s-a ales cu pedeapsa finală de 3 ani şi 2 luni în regim de detenţie.

Un alt inculpat, Oltean Mircea, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 2.000 de lei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, acesta fiind achitat de restul acuzaţiilor aduse de procurorii DIICOT Sibiu. 

Sursa: Realitatea de Alba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.