În perioada 04-09 oct. 2018 un grup de trei cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu Alba Iulia a participat la a doua mobilitate (prima a fost in Turcia-Istanbul în aprilie 2018 ) în cadrul Proiectului Erasmus+ “SCHOOLS OF SUCCESS” („Școli de succes”) la Institutul Comprensivo „Eroi Ottobrini” din Lanciano – Italia.

La această întâlnire au participat reprezentanţi ai celor patru ţări implicate în parteneriat: Italia-ţara gazdă,Turcia,Ungaria şi România. Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu a fost reprezentată de prof.Belașcu Anca (coordonator de proiect),prof. Vinceller Alexe și prof. înv.primar Mîndroc Nicoleta.

Toate activităţile desfăşurate pe parcursul celor 5 zile din cadrul întâlnirii s-au derulat conform programului propus de către echipa gazdă.

La Instituto Comprensivo din Lanciano (localitate situată la 250 km sud-est de Roma,în vecinătatea ţărmului Adriaticii), instituţie parteneră în programul multilateral, directorul unităţii a prezentat şcoala într-o zi obişnuită de program, expoziţia de lucrări realizate de elevii şcolii.

Delegația română a participat la un moment deosebit care s-a desfăşurat pe străzile orașului Lanciano, sâmbătă 6 oct.2018, când într-un cadru solemn au fost comemorați eroii căzuți în al doilea război mondial în confruntările cu ocupanții germani.

S-a vizitat în continuare oraşul Lanciano (anticul Anxanum), care oferă atracţii turistice de excepţie: numeroase clădiri medievale, catacombe, biserici monumentale, cherhanale pe coasta Mării Adriatice, toate încadrate într-un decor vegetal tipic mediteranean: măslini, lămâi, portocali, palmieri,smochini,nesfârşite plantaţii de kiwi etc.

Programul stabilit de către gazde a continuat cu o conferinţă, o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural.

Activitatea a inclus schimburi de materiale, discutii şi ateliere de lucru. Fiecare unitate şcolară implicată a prezentat stadiul de realizare si derulare a proiectului la nivel naţional, activităţile derulate în perioada septembrie 2017- septembrie 2018 şi propuneri pentru produsele finale care trebuie realizate.

Următoarea întâlnire a şcolilor partenere va avea loc la Budapesta – Ungaria în decembrie 2018.