Topul celor care au VÂNDUT România la bucată – Cine s-a îmbogățit de pe urma privatizărilor

În timp ce românii de rând trăiesc de pe o lună pe alta din cauza exploziei prețurilor, cei care s-au îmbogățit de pe urma privatizărilor și a resurselor țării duc o viață de lux! Unii dintre ei au ajuns în topul celor mai bogați oameni ai planetei, iar alții se bucură de milioanele câștigate, încercând să nu atragă prea mult atenția. Ion Țiriac, Adrian Năstase sau Ioan Rus sunt doar câteva dintre numele care duc o viață ca în filme, în ciuda sărăciei din propria țară. 

România ocupă locul al 3-lea în Europa din punct de vedere al resurselor de petrol, dar poporul trăiesc în sărăcie! Cum este posibil? Ei bine, un grup restrâns de oameni de afaceri și politicieni care conduceau țara în timpul celor mai importante privatizări, au acaparat resursele țării și s-au îmbogățit. Trădătorii poporului au ajuns în topul celor mai opulenți oameni de pe glob.

Ion Țiriac este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. După retragerea din tenis, a intrat în afaceri, dar succesul a venit revoluția din 89. Plecat de la o avere de câteva milioane, Țiriac a ajuns să dețină active uriașe. Conform topului Forbes, românul are o avere estimată în jurul a 1,6 miliarde de dolari. Afaceristul este proprietarul unei colecții impresionante de aproape 400 de mașini, deține numeroase proprietăți, iar una dintre cele mai cunoscute este un domeniu exclusivist din Namibia, achiziționat special pentru vânătoare.

Dinu Patriciu a fost, de asemenea, unul dintre cei mai bogați români, cu afaceri în petrol, imobiliare și comerț. Averea lui era estimată în 2007 la 3 miliarde de euro, după vânzarea acțiunilor Rompetrol. Patriciu era un adevărat magnat și a trăit conform statutului său financiar. Avea propriul yacht, cumpărat cu 40 de milioane de euro, a deținut aeronave și mașini luxoase, dar și numeroase reședințe în România și în străinătate.

„Când faci comerț in petrol este o regulă nescrisă foarte puternică în industria asta nu intră oricine… a Petromului. S-a întamplat, avem cazuri foarte concrete. Patriciu. A făcut multe erori Patriciu, pun asta pe seama vanității. Era un tip vanitos, el le știe pe toate, le face pe toate”, a spus George Constantin Păunescu.

Trecem acum la Adrian Năstase, politicianul care conducea Guvernul în timpul privatizării Petrom. Fostul premier a avut o avere de 15 milioane de euro, însă cea mai recentă declarație de avere datează din 2012. Acolo apare celebrul teren de la Cornu, un apartament și o mașină, dar și numeroase obiecte valoroase. Este bine cunoscut faptul că fostului premier îi place să meargă la vânătoare, ba chiar a fost văzut vânând alături de afaceriști cunoscuți ai lumii.

Și fostul ministru din guvernele Năstase și Ponta, Ioan Rus, s-a îmbogățit simțitor în ultimele două decenii. A fost unul dintre cei mai influenți politicieni din Cluj, și a derulat afaceri în domeniile auto, imobiliare și hotelier. Pe lângă alte numeroase proprietăți, Rus deține o vilă de lux, pe versantul unui deal din Cluj Napoca. În presa mondenă au apărut imagini de la nunta fiului său, pe care politicianul s-a ajutat să o organizeze în vila Balbiano, cunoscută din celebrul film „Casa Gucci” din Italia. Locația este preferată de numeroase vedete de la Hollywood.

Iar fostul deputat și ministru Dan Ioan Popescu s-a retras de ceva timp de pe scena publică, dar continuă să își vadă de afaceri. Majoritatea firmelor la care era asociat au dat faliment, dar a găsit resurse pentru a iniția, prin interpuși, un proiect extrem de scump: o clădire de 14 etaje în Herăstrău, cu destinație mixtă, de birouri și hotel. Într-o declarație de avere din 2008, Popescu scria că are 5 apartamente în București, o casă de peste 1.300 metri pătrați în Azuga, zeci de hectare de teren în Azuga, Breaza, București sau Ialomița. Valoarea acestora nu este trecută, dar numai terenul din Herăstrău ar valora peste 10 milioane de euro.

Spre deosebire de români, oamenii din țările arabe au știut să profite de propriile resurse și au ridicat imperii de la zero. Un exemplu este orașul Dubai, din Emiratele Arabe Unite unde, după descoperirea resurselor de petrol, a fost dezvoltată o infrastructură impresionantă. În schimb, România împlinește 166 de ani de când a procesat pentru prima dată petrol în rafinăria de la Râfov, lângă Ploiești, de altfel prima rafinărie din lume. Cu toate acestea, din cauza trădătorilor țara noastră nu s-a folosit niciodată de potențialul avut.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru, apel fără precedent la conștiința națională: Renașterea se face în primul rând cu dragoste și respect pentru țară!
Articolul următorAnca Alexandrescu, despre dosarul OMV dus la Parchet: „Și astăzi există consecințe ale acestui contract de privatizare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.