Sorin Cîmpeanu anunță că ar dori o lege pentru testarea obligatorie a copiilor împotriva COVID-19. Ministrul Educației a explicat că ar fi nevoie de acest lucru pentru a avea o testare cât mai bună în școli, sugerând că foarte mulți părinți nu fac această procedură și nici nu anunță eventualele rezultate pozitive.
Ministrul Educației susține că „o lege ar putea rezolva situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă și înlătura suspiciunile potrivit cărora nu toți părinți își testează copiii acasă cu testele primite din școli”.
Sorin Cîmpeanu acuză părinții de incorectitudine în efectuarea testelor din salivă dar și în anunțurile privind posibilele cazuri pozitive. Discuția privind relevanța testelor salivă este legată și de faptul că unii părinți nu testează copii.
“Dacă ne raportăm la cele 111 cazuri identificate pozitiv la testul salivă dintr-o multitudine de milioane de teste, apreciez că au relevanță scăzută. Dar să nu uităm că nu am avut altă posibilitate legală decât să ne bazăm pe respensabilitatea părinților că le-au efectuat. S-ar putea să fie și asta o cauză de relevanță mai scăzută dincolo de performanțele intrinseci ale acestor teste,” a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.
„Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părintii au utilizat aceste teste acasă, corect. Atâta vreme cât nu există bază legală de testare la școală, atâta vreme cât nu există bază legală de testare acasă, pentru că dacă dvs sunteți profesor și aveți 35 de elevi într-o clasă, și 20 de elevi spun că nu vor să se testeze, sunt curios ce puteți face”, a replicat Cîmpeanu în emisiunea TV în care a fost invitat, potrivit edupedu.ro.
În același timp. ministrul a exclus o eventuală intervenție a profesorilor în testarea elevilor și a explicat că „poate se găsește o posibilitate legală, nu ordin de ministru, nu hotărâre de Guvern, nu hotărâre CNSU, ci lege prin care, așa cum învățământul e obligatoriu, dacă se găsește prin lege și o astfel de posibilitate, se poate rezolva situația”.
Sursa: Realitatea Din PNL