Sărbătoarea Mierii – mii de apicultori din țară și din străinătate așteptați la cel mai mare târg apicol din România

Mii de apicultori din țară și din străinătate sunt așteptați, la sfârșitul acestei săptămâni, la Blaj, în județul Alba, la „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România. Ajunsă în acest an la cea de-a XII- a ediție, „Sărbătoarea Mierii” se va desfășura, în perioada 22 –  24 martie 2019, în Piața 1848 din centrul municipiului Blaj și va cuprinde atât un târg de miere și produse apicole dar și conferințe pe teme de apicultură și spectacole artistice.

Târgul găzduiește în premieră pentru România conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care se va desfășura la Palatul Cultural din Blaj și va reuni specialiști de marcă din opt țări.  Printre participanți se vor afla și 50 de reprezentanți ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (din Polonia, Franța, Romania, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia) pentru a discuta problemele și oportunitățile pieței internaționale a mierii.
 „Sărbătoarea Mierii” va reuni 150 de expozanți din țară și din străinătate, din circa 20 de țări precum România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franța, Croația sau Grecia. Vizitatorii vor putea găsi la târg miere și produse apicole, dulciuri de casă realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar și utilaje și echipamente moderne folosite în apicultură. Nu va lipsi nici secțiunea dedicată meșterilor populari care vor expune obiecte tradiționale. „Sărbătoarea Mierii” va cuprinde și evenimente culturale de la concerte în aer liber de muzică ușoară și populară până la dansuri și teatru pentru copii. Invitatul special va fi Anna Lesko care va susține, sâmbătă seara, un concert.

Ediția din acest an a Sărbătorii Mierii a fost prezentată, luni, la Blaj, într-o conferință de presă susținută de Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, Dorin Dogaru – președintele Asociației Procesatorilor și Exportatorilor de Miere din România, Alina Varadi – coordonatorul Conferinței BeeCome (Casa BIO) și Victor Mateș .

„Consiliul Județean Alba a fost tot timpul un partener al mediului economic, implicându-se în numeroase evenimente ce au ca scop promovarea produselor locale și al potențialului de afaceri local. Ne dorim să avem în Alba companii puternice, ne dorim ca întreprinzătorii mici, mijlocii și mari să se poată dezvolta pentru că împreună cu ei se dezvoltă județul în ansamblu. Apicultura a devenit mai mult decât o tradiție în județul Alba, iar organizarea, în acest an, la Blaj, a unuia dintre cele mai importante evenimente apicole din Europa este o recunoaștere a calității apiculturii din Alba. Este pentru prima dată când România organizează Conferința internațională BeeCome și suntem onorați că Blajul este gazda acestui eveniment. Sărbătoarea Mierii a devenit, deja de mai mulți ani, cea mai importantă sărbătoare apicolă din România, iar în acest an Blajul devine și capitala europeană a mierii.”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

„Vă invit la Sărbătoarea Mierii 2019, Blajul este pregătit să devină un oraș dulce și să-și primească oaspeții! Sunt sigur că cea de-a XII-a ediție a manifestării va fi, ca în fiecare an de altfel, un real succes. Cu atât mai mult cu cât, în acest an, Blajul va fi capitala europeană a mierii, iar sărbătoarea va ține trei zile! Dincolo de aspectul comercial pe care îl are festivalul, în această ediție beneficiem de o importantă latură academică dată de conferințele tematice ce vor fi organizate și care, cu siguranță, vor atrage interesul nu doar al specialiștilor, ci al tuturor pasionaților de apicultură. Ținând cont de nivelul la care a ajuns Sărbătoarea Mierii la Blaj și de calitatea produselor promovate, mi-aș dori ca evenimente de această ținută să fie cât mai des organizate în comunitatea noastră și nu numai”, a spus Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.

„România este cunoscută pe plan european ca un producător important de miere și produse apicole. În anii ’70 apicultura din România era prima din lume ca organizare și strategie națională, modelul românesc fiind preluat de multe alte țări la nivel mondial. În prezent, Sărbătoarea Mierii își propune ca, în lipsa unei strategii naționale, să promoveze și să susțină apicultura românească. Ne dorim să stimulăm consumul de miere care astăzi este de 600-700g/an, de 3-4 ori mai mic ca în alte țări europene. În acest context, în fiecare an, peste 70 % din producția de miere românească pleacă la export. În acest an Sărbătoarea Mierii capătă un rol mult mai important internațional prin găzduirea în premieră în România a conferinței BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa”, a spus Victor Mateș, fondatorul unei companiei apicole.

Sărbătoarea Mierii 2019 este organizată de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Consiliul Local și Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat o companie privată în domeniu și Asociația „APIS Târnave” Blaj.
Articolul precedentSute de amenzi și peste 2.300 de autovehicule verificate într-o săptămână de controale
Articolul următor20 martie – Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Comments are closed.