Șansele Elenei Udrea de a nu fi predată în România. Ce s-a întâmplat în Bulgaria – Dezvăluiri exclusive la Culisele statului paralel

Dezvăluiri exclusive despre șansa Elenei Udrea în fața magistraților bulgari au fost făcute de avocata Silvia Uscov, miercuri, la Realitatea PLUS, în emisiunea Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.

Avocata Silvia Uscov a explicat, în exclusivitate, la Culisele statului paralel, de ce nu a avut loc întâlnirea Elenei Udrea, aflată în arest în Bulgaria, cu fetița sa.

„Nu am fost cu fetița doamnei Udrea. Nici nu dorim să fie expusă. Mama ei nu dorește acest lucru. Are trei ani. A fost una din solicitări pentru a-și putea vedea fetița, pentru că nu sunt condiții să o vadă în arestul de la Blagoevgrad. Am văzut condițiile. În orice centru de detenție, copilul nu are ce căuta”, a explicat avocata Silvia Uscov, la Culisele statului paralel.

Despre amânarea unei decizii privind predarea Elenei Udrea către autoritățile române, avocata Silvia Uscov spune că documentele trimise de autoritățile din România au ajuns târziu, este vorba de 800 de pagini netraduse în limba bulgară. În plus, apărătoarea fostului ministru al Turismului a invocat procesul echitabil de care ar trebui să aibă parte Elena Udrea, dat fiind faptul că judecătorul care a condamnat-o în dosarul Gala Bute nu are jurământul depus. 

Judecătorii bulgari au stabilit miercuri un nou termen pentru luarea unei decizi în privința cererii de extrădare, respectiv 8 iunie, dată la care expiră perioada celor 60 de zile de punere în aplicare a mandatului european de arestare. Udrea are de ispășit în România o pedeapsă de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. 

„Au venit ieri documente din România. Sunt vreo 700-800 de pagini, in limba română. Nimeni nu intelegea ce reprezinta acele documente si atunci a trebuit sa prezint ce documente s-au depus. A rezultat ca s-au depus toate. S-a amânat pentru că trebuie traduse, să se judece pe fondul mandatului de extrădare. (…)

Este un volum foarte mare de documente, vor lucra mai mulți traducători. Dacă sunt traduse toate până pe 8 iunie, aflăm soluția, dacă se predă autorităților române sau se respinge executarea mandatului de extrădare și rămâne în Bulgaria”, a declarat avocata Silvia Uscov, la Culisele statului paralel.

Apărătoarea Elenei Udrea a vorbit și despre șansele pe care le are fostul ministru de a rămâne în Bulgaria și de a avea un proces echitabil, în condițiile în care judecătoarea care a condamnat-o în Gala Bute nu are depus jurământul. Este vorba despre judecătoarea Florentina Dragomir, pensionată între timp, care a fost și în completul care l-au condamnat la 5 ani de închisoare pe miliardarul Benny Steinmetz în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa și a pădurii Snagov. În acest caz, Steinmetz a avut câștig de cauză și a rămas în Grecia, unde a fugit la sfârșitul anului trecut. Magistrații eleni au invocat în martie 2022 faptul că miliardarului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil în România. Uscov a acuzat autoritățile române că în actele trimise nu figurează faptul că judecătoarea Dragomir nu are jurământul depus.

„În cazul dnei Udrea, s-a solicitat decizia CCR din 2018 provind completele de judecători, sentința si decizia prin care a fost condamnată, pentru a analiza concret informații despre jurământul judecatoarei , pensionară în prezent. E vorba de Florentina Dragomir. În cazul dlui Benny Steinmetz, ca n-a depus jurmanatul. Și, conform legii române, consecinta e nulitatea numirii in funcție, prin urmare nu poate fi considerat judecator. S-au mai solicitat documente pe care le-a mai cerut dna Udrea, amenințările. Le-a primit. Instantele au incercat sa raspunda Curții de Apel Sofia. Pe unele aspecte nu au reușit, pentru că se aflau în culpă. De exemplu, jurământul dnei judecător. În răspuns nu se menționează absolut nimic, decât că dosarele judecatorilor se află la CSM si ca s-a pensionat in 15 iunie 2021. Nu se menționează dacă și când s-a depus jurământul. Același refuz a fost transmis și către Atena și se știe că doamna judecător nu a depus jurământul”, a explicat avocata Silvia Uscov.

Întrebată despre cazurile lui Benny Steinmetz și Sorin Oprescu, a instanței din Atena, și cazul Elenei Udrea, avocata Silvia Uscov a observat că „ne ducem  cu astfel de dosare din România, iar judectorii rămân surprinși de ce se întâmplă în România. Că nu au întâlnit astfel de încălcări ale drepturilor celor care sunt condamnați. Și am speranța că magistrații din Bulgaria cor urma exemplul celor din Grecia, Marea Britanie”.

Apărătoarea Elenei Udrea a vorbit și despre procedura prevăzută de justiția din țara vecină, care are o abordare complet opusă față de cea din România.

„Subliniez ca intreaga lor procedura e relaxată, primesti sprijin din partea instantei. Astazi, de exemplu, este faptul că am putut studia dosarul. Or, în România e mult mai dificil. Atunci cand sunt si convinsi, inclusiv procurorii sunt de acord cu astfel de aspecte legate de aparare. Sper ca judecatorii vor fi convinți”, a mai spus Silvia Uscov.

„Este prima data când mă prezint ca avocat, am putut sa colaborez cu avocații bulgari, și întreaga procedură arată că vei fi judecat în mod echitabil. Și cum sunt așezați în sală, avocații într-o parte, procurorii in celalaltă parte, iar la mijloc este cel judecat. Modul de aranjare în spațiu îți dă o siguranță că va fi judecat echitabil”, a mai punctat avocata Silvia Uscov, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu. 

Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au decis, miercuri, să amâne pronunțarea unei decizii privind mandatul de extrădare a Elenei Udrea. Fostul ministru a declarat, după ce a fost audiată de magistrații bulgari, că „justiția din România are probleme grave care ar trebui remediate” și a susținut că acesta este motivul pentru care „în toate țările din Europa” solicitările românești sunt respinse.

Astfel că pe 8 iunie, de la ora 15:00, se va reuni Curtea de Apel Sofia în dosarul privind cererea pe mandatul de extrădare a Elenei Udrea. 

Fostul ministru a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” și se află în arest în Bulgaria, după ce a încercat să fugă din țară. În 20 aprilie, Tribunalul din Blagoevgrad a decis că Udrea va fi extrădată în România, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de către fostul ministru la Curtea de Apel de la Sofia.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentAccident în Mărtinești! Două persoane din Alba, la spital
Articolul următorLegile Puterii: În România, 150 de MII de copii adorm flămânzi. Dacă statul nu intervine ferm, sărăcia va fi lăsată moștenire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.