Românii din Ungaria, îndemnați să-și declare identitatea NAȚIONALĂ la referendum

Românii din Ungaria sunt îndemnați să-și declare identitatea națională la recensământul care va avea loc în țara vecină, în acestă toamnă. Îndemnul vine chiar de la liderii comunității românești din Ungaria.

 

În perspectiva recensământului care va avea loc în Ungaria, în perioada 1-28 octombrie, Oficiul Central de Statistică (KSH) din țara vecină s-a consultat cu reprezentanții celor 13 autoguvernări ale minorităților naționale, pentru a li se prezenta aspecte și detalii vizând acest proces.

Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), îi îndeamnă pe conaționali să își declare identitatea, întrucât apropiatul recensământ poate marca pentru mult timp viitorul comunității românești din Ungaria: “Este important pentru noi, toți, să ne declarăm identitatea românească la recensământ, așa cum au făcut-o și predecesorii noștri. De aceea, vă rog să fiți curajoși și mândri că aparțineți acestei minunate comunități românești. Haideți să ne păstrăm împreună comorile noastre comune, limba noastră, dansurile noastre, tradițiile noastre! Un pas mic pentru dumneavoastră, iar pentru comunitatea românească din Ungaria înseamnă un viitor sigur”, a declarat liderul comunității românești din Ungaria, potrivit agenției MTI.

 

Potrivit recensământului din 2011, în Ungaria trăiau 35,641 de etnici români, adică 0.3% din polulația țării.

Chestionarul recensământului poate fi completat în limbile maghiară și engleză, însă materialul informativ de completare a chestionarului a fost pregătit în 19 limbi, inclusiv în 14 limbi ale minorităților naționale din Ungaria, cum ar fi: română bulgară, greacă, croată, germană, poloneză, armeană, rutenă, sârbă, slovacă, slovenă, ucraineană, precum și în două dialecte pentru membrii comunității rome.

 

 

Articolul precedentLEGILE PUTERII | Români, treziți-vă! Acum e timpul să fim uniți
Articolul următorAntreprenorii mai au la dispoziție doar 8 zile pentru a se înscrie în cadrul programului Start-Up Nation 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.