România, ajutor de aproape 34 de milioane de euro după seceta din 2022

Parlamentul European a votat un ajutor de sute de milioane de euro pentru mai multe țări din cauza dezastrelor naturale prin care au trecut anul trecut și în acest an. România se află printre ele și va primi bani după seceta severă din 2022, din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

România va primi câteva zeci de milioane de euro după ce partea de sud-est a fost afectată de o secetă severă la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie 2022, ceea ce a dus la pagube estimate de autoritățile de la București la 1,31 miliarde de euro.

Suma totală aprobată de Parlamentul European pentru cele trei țări afectate de dezastre naturale este de 455 de milioane de euro. Pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și 22 abțineri, potrivit anunțului Parlamentului European.

Banii vor fi dați sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia și Turcia. Din acești bani, Romania va primi 33,9 milioane de euro. 

Parlamentul a aprobat, miercuri, 4 octombrie 2023, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia și Turcia.

Regiunile centrale ale Italiei au fost afectate de dezastrele fluviale și inundații rapide în perioada 15-17 septembrie 2022, cu daune de 837,56 milioane de euro, potrivit estimărilor autorităților de la Roma.

Iar Turcia a fost grav afectată după cutremurele majore care au lovit la începutul acestui an. Cutremurele de magnitudini 7,8 și 7,5 care au lovit sudul Turciei în regiunea Kahramanmara la 6 februarie 2023, și cel de magnitudine 6,3 produs în regiunea Hatay, la 20 februarie 2023, au provocat pagube materiale estimate la 81,7 miliarde de euro. Comisia a acceptat suma de 78,8 miliarde de euro drept daune totale directe.

Suma totală aprobată de Parlament la propunerea Comisiei Europeană pentru cele trei țări este împărțită în următorul mod:

– 33,9 milioane euro pentru România pentru daune cauzate de seceta severă din 2022

– 20,9 milioane euro pentru daune cauzate de inundațiile din septembrie 2022

– 400 de milioane euro pentru Turcia în urma cutremurelor majore din februarie 2023.

Potrivit Deciziei oficiale a Parlamentului European, în cadrul bugetului general al Uniunii pentru exercițiul financiar 2023, se mobilizează din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene următoarele sume în credite de angajament și de plată în legătură cu catastrofele naturale:

(a) se acordă 33 895 935 EUR României ca urmare a secetei din vara anului 2022;

(b) se acordă 20 939 095 EUR Italiei ca urmare a inundațiilor produse în regiunea Marche în luna septembrie 2022;

(c) se acordă 400 000 000 EUR Turciei ca urmare a cutremurelor din luna februarie 2023.

Ajutorul a fost aprobat de Consiliul UE în 18 septembrie.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a răspunde dezastrelor naturale majore și pentru a exprima solidaritatea europeană cu regiunile afectate de dezastre din Europa. Fondul a fost creat ca reacție la inundațiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, a fost folosit pentru 107 dezastre naturale precum inundații, incendii de pădure, cutremure, furtuni și secetă. Fondul a fost, de asemenea, mobilizat pentru 20 de intervenții ca răspuns la urgențe sanitare.

Articolul precedentParlamentul se reunește în ședință comună pentru a numi noi șefi în instituții cheie: ANCOM și Curtea de Conturi
Articolul următorObiceiuri nesănătoase care ne afectează CREIERUL. La multe dintre ele nici nu te-ai fi gândit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.