Războiul din Ucraina poate alimenta scumpirea mașinilor noi și ar putea amplifica actuala criză de componente din industria auto

Tot mai mulți producători sunt nevoiți să-și încetinească din nou activitatea.

Actuala situație din Ucraina reprezintă acum un nou factor care contribuie la amplificarea crizei din sectorul auto, afectat deja de pandemie. De exemplu, anumite componente electrice ale autovehiculelor sunt fabricate în Ucraina și au devenit acum indisponibile. Lipsa lor a încetinit până acum producția la fabricile din Germania, Polonia și Cehia.

De asemenea, Ucraina este și cel mai mare exportator de neon din lume, un gaz folosit la laserele ce gravează circuitele pe cipuri, care sunt folosite ulterior în sistemele media ale mașinilor și în computerele de bord. Majoritatea producătorilor unor astfel de cipuri au stocuri de rezervă pentru o perioadă de șase luni. Spre sfârșitul anului, aceste stocuri de neon s-ar putea epuiza și ar putea agrava astfel criza de cipuri deja existentă. Rusia, la rândul ei, este un exportator cheie de materiale prime, precum platină și paladiu, utilizate în sistemele autovehiculelor de reducere a poluării. Rusia mai produce, de asemenea, 10% din nichelul mondial, un material esențial în producerea bateriilor pentru vehiculele electrice. 

În condiții de cerere ridicată, materiale limitate și războiul care provoacă noi perturbări, prețurile autovehiculelor sunt așteptate să crească în continuare, pentru chiar mai mult de un an. BMW a suspendat deja producția în două dintre uzinele din Germania. Mercedes încetinește ritmul la fabricile de asamblare, iar Volkswagen, avertizând cu privire la suspendarea producției, caută surse alternative pentru a obține piesele auto necesare. 

Deși efectele negative ale războiului asupra industriei auto au apărut mai întâi în Europa, producția din SUA ar putea va avea și ea de suferit ulterior, dacă Rusia decide să oprească exporturile de metale (de la paladiu și până la nichel). “Este nevoie doar de ratarea unei mici părți pentru a nu mai putea construi o mașină. Orice obstacol în acest sens duce la întreruperea producției sau la o creștere neplanificată a costurilor”, a declarat Mark Wakefield, director adjunct al firmei de consultanță financiară AlixPartners. 

Continuarea, pe BIZIDAY

Articolul precedentVIDEO Joe Biden îl numește din nou pe Vladimir Putin “criminal de război” și cere ca acesta să fie judecat
Articolul următorMinistrul Tanczos Barna despre demisia lui Florin Cîțu: ”Eu cred că se poate lucra foarte bine cu domnul Ciucă, comunicăm foarte bine”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.