Război în Ucraina, ziua 206. Armata lui Zelenski continuă operațiunile de contraofensivă în estul țării

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, presând din ce în ce mai mult pe pozițiile și liniile logistice ale Rusiei din estul Harkovului, nordul Luganskului și estul Donețkului. 

Surse ruse au raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile terestre la sud-vest de Izyum, lângă Lyman și pe malul de est al râului Oskil, forțând forțele ruse să se retragă din unele zone din estul Ucrainei și să consolideze altele. Forțele ruse din estul Ucrainei se vor lupta probabil să-și mențină liniile defensive dacă forțele ucrainene continuă să împingă mai spre est.

UPDATE 05.50 – Kremlinul reacționează la înfrângerea din Oblastul Harkov prin dublarea criptomobilizării, mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru mobilizarea generală, scrie adevarul.ro. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a cerut tuturor subiecților federali să inițieze „automobilizarea” și să nu aștepte ca Kremlinul să declare legea marțială. Kadyrov a susținut că fiecare subiect federal trebuie să-și dovedească disponibilitatea de a ajuta Rusia prin recrutarea a cel puțin 1.000 de militari în loc să țină discursuri și să conducă evenimente publice inutile.  

Propagandista rusă Margarita Simonyan a făcut ecou nevoia ca rușii să se ofere voluntari pentru a se alătura efortului de război, iar câțiva guvernatori ruși loiali au susținut public discursul lui Kadyrov. Șeful Crimeei ocupate, numit de ruși, Serghei Aksyonov, a anunțat formarea a două batalioane de voluntari în peninsulă în sprijinul apelurilor lui Kadyrov. 

Înfrângerea din jurul regiunii Harkov a determinat Kremlinul să anunțe o campanie de recrutare la nivel rusesc. Oficialii de la Kremlin și mass-media de stat nu au făcut anterior apeluri de recrutare la nivel național, ci au însărcinat oficiali și instituții locale să genereze forțe aparent din proprie inițiativă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat vag crearea batalioanelor pe 12 iulie, în timp ce 47 de subiecți federali loiali au promovat și au finanțat campania regională de recrutare a batalioanelor de voluntari.

Un proeminent milblogger rus și un susținător al mobilizării generale i-a lăudat pe oficiali precum Kadyrov pentru că au preluat campania de recrutare de la ineficientul Minister al Apărării rus; această reorganizare a recrutării este probabil să asigure mai mult sprijin pentru Kremlin în rândul figurilor naționaliste care sunt din ce în ce mai critice la adresa Ministerului Apărării Rusiei, chiar dacă impulsul nu generează un număr mare de trupe eficiente în luptă.

Probabil că Kremlinul și-a abandonat eforturile de a-și proteja subiecții federali selectați de eforturile de recrutare, ceea ce ar putea crește tensiunile sociale. ISW a raportat anterior că Kremlinul a încercat să-i protejeze pe locuitorii orașului Moscova de rapoartele despre formarea regimentului de voluntari „Sobyaninsky Polk” din Moscova. 

Publicația rusă de opoziție The Insider a remarcat că mai multe grupuri din republicile Buryatia, Kalmykia, Tyva și Yakytia (Republica Sakha) se opun public accentului acordat de Kremlin pe recrutarea pe bază etnică. Declarația lui Simonyan despre „automobilizare” a provocat numeroase comentarii negative în rândul rușilor care le-au cerut oligarhilor ruși să plătească și să lupte în război.

Articolul precedentUrsula von der Leyen cere ca Putin să fie adus în fața Justiției
Articolul următorSărbătoare 16 septembrie – Ce sfântă importantă este trecută în calendarul ortodox, astăzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.