Institutul Național de Sănătate Publică anunță că în ultima săptămână au fost identificate încă 59 de cazuri de infectare cu variante care determină îngrijorare, dintre care una cu tulpina sud-africană și două cu tulpina braziliană. În total, au fost confirmate 1.267 cazuri cu noile tulpini.

În ultima săptămână INSP a raportat, pe lângă cazurile de infectare cu tulpina braziliană și cea sud-africană, încă 56 de cazuri cu tulpina britanică dintr-un total de 63 de secvențieri.

Potrivit INSP, până la data de 16 mai au fost raportate 1.854 de secvențieri. Dintre acestea au fost confirmate 1.267 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. Astfel, au fost depistate 1.248 de cazuri sunt cu tulpina britanică (B.1.1.7), 12 cu cea braziliană (P.1) și 7 cu cea sud-africană (B.1.351)

Mutația E484K a fost depistată la:

– un caz confirmat cu linia genetică B.1.1.7, având județ de infectare Suceava;

– un caz confirmat cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov;

– un caz confirmat cu linia genetică P.1, având localitate de infectare municipiul București.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost
identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

De asemenea INSP precizează că până la data de 16 mai au fost confirmate 12 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, dintre care 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov și sunt cetățeni indieni, iar celelalte 9 cazuri sunt dintr-un focar din Orașul Popești-Leordeni, Ilfov. Dintre acestea, 8 sunt cetățeni indieni, iar unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian.

INSP spune că în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a liniei genetice B.1.617.2, tulpina indiană declarată de OMS variantă care determină îngrijorare.

În același interval au fost înregistrate și comunicate la INSP 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 27 cu tulpina britanică (B.1.1.7) și 3 cu tulpina braziliană (P.1).