Un bărbat de 79 de ani, din județul Alba, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H1, a decedat. Acesta avea condiții medicale preexistente.

Este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal!

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare.

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului).

Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului.

Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și DSP Alba recomandă evitarea automedicației.

În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii.

Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.