Pandemia a schimbat stilul românilor de a face cumpărături. Dacă la început oamenii erau speriați și cumpărau în neștire, acum specialiștii spun că s-au mai temperat. Merg la shopping cu o listă exactă, pe care o respectă, lucru care îi face să petreacă și foarte puțin timp în magazine.
Studiile arată că 60% dintre noi ne-am schimbat modul în care facem cumpărături în timpul pandemiei și se pare că suntem mult mai atenți la modul în care ne organizăm vizitele la magazine.
În plus, comandăm din ce în ce mai multă mâncare acasă, facem din ce în ce mai multe cumpărături online și suntem mult mai interesați de achizițiile pentru sănătatea personală.
De altfel, specialiștii au identificat patru tipuri de consumatori de după pandemie, primul fiind cel care economisește și face provizii. Acesta nu este foarte îngrijorat de situația epidemiologică, ci pentru propria familie și pentru efectele pe care le-ar putea avea pe termen lung acest eveniment.
Cea de-a doua categorie reduce semnificativ costurile și este cea mai pesimistă, pe termen lung. Este categoria care reduce cheltuielile.
Cea de-a treia tipologie pledează, pentru ca ea continuă să cheltuiască. Se află la polul opus, fiind cea mai optimistă categorie, nu este afectată de pandemie în mod direct. Este îngrijorată doar de faptul că oamenii își fac prea multe provizii.
Ultima categorie și cea mai numeroasă este cea care hibernează și cheltuie. Aceasta este îngrijorată de pandemie și, totuși, este cea mai pregatită de a se descurca în această situație. Oamenii care fac parte din această categorie au o viziune optimistă pentru viitor și cheluie mai mult decât celelalte categorii.
Cele mai cumpărate produse în pandemie au fost făina, malaiul, orezul, pastele și peștele.