Medicii chirurgi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia efectuează operaţii de tiroidă cu ajutorul unui aparat modern de neuromonitorizare, care reduce semnificativ riscurile intervenţiilor chirurgicale.
Acest aparat se foloseşte în cazul chirurgiei tiroidiene sau paratiroidiene, fiind util pentru medici în majoritatea cazurilor în care operează guşa, dar şi când operează pacienţi care suferă de boala Basedow sau cancer tiroidian.
„Există un electrod inclus în tubul de intubaţie, o sondă de stimulare care generează un semnal sonor şi un grafic ce ghidează chirurgul în disecţie conducând la minimizarea leziunilor nervoase în cursul operaţiilor pe tiroidă” – a declarat dr. Flaviu Piţu, șeful secţiei de Chirurgie din cadrul SJU Alba Iulia.
Riscurile operatorii în intervenţiile pe tiroidă sunt mult mai mici cu ajutorul acestui aparat, care nu se află în dotarea multor spitale din ţară.
De exemplu, medicii îl folosesc când operează guşa, definită ca o mărire în volum a glandei tiroide peste volumul său normal, fiind o patologie larg răspândită la nivelul populaţiei.
„Cauza apariţiei guşii este de obicei deficitul de iod din alimentaţie. Un aport adecvat de iod este condiţia necesară elaborării hormonilor tiroidieni. Daca aportul de iod este redus şi cantitatea de hormoni tiroidieni produşi este scăzută, glanda tiroidă reacţionează prin creşterea numărului celulelor producătoare de hormoni tiroidieni şi implicit prin creşterea în volum a întregii glande” – a mai spus dr. Flaviu Piţu.