Openul Internaţional al României la şah la Alba Iulia

Openul Internaţional al României la şah va fi organizat şi în acest an la Alba Iulia în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie. Peste 100 de şahişti din 6 ţări şi-au anunţat deja participarea cu două luni înainte de start.

Aflat la a patra ediţie, Openul Internaţional al României va fi găzduit şi în acest an de elegantul Hotel Transilvania din Alba Iulia, partener principal al evenimentului, în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Turneul este organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba şi va cuprinde pe lângă cele două secţiuni ale turneului, pentru jucatori cu rating 2200+ şi pentru jucatori cu rating <2200, alte evenimente paralele: Memorialul Mihail Breaz pentru elevi (26 octombrie), Openul Judeţului Alba la blitz (27 octombrie) şi Openul Municipiului Alba Iulia U1600 (1-3 noiembrie).

De la ediţia inaugurală din 2016, interesul pentru turneu a crescut consant, astfel că la ediţia din acest an, deşi mai sunt două luni până la startul competiţiei, s-au înscris deja peste 100 de participanţi din Armenia, Belarus, Moldova, Serbia, Ucraina şi România.

Lecturi şahiste pentru participanţi şi public în fiecare seară

O noutate a ediţiei din acest an este organizarea de lecturi şahiste în fiecare seară a turneului, antrenori, mari maeştri şi maeştri internaţionali prezenţi la Alba Iulia urmând a oferi participanţilor, dar şi amatorilor din şah din Alba Iulia, lecţii deschise la finalul cărora vor dialoga cu publicul prezent.

Poate şi acest lucru, pe lângă valoarea ridicată a turneului, a atras la Alba Iulia în acest an un număr record de tineri jucători, până în present fiind înscrişi 26 de componenţi ai loturilor naţionale de juniori ai României

Marele maestru international Andrei Istrăţescu, favoritul principal al turneului

Câştigător al ediţiei din 2017 a turneului, marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu, unul dintre cei mai buni jucători din istoria şahului românesc, va fi şi în acest an, pentru a patra oară consecutiv, prezent la startul openului albaiulian, pană în acest moment el fiind cotat favorit principal al turneului.

Alţi jucători redutabili încrişi în turneu sunt marii maeştri internaţionali Alexei Fedorov (Belarus), Eduard Andreev (Ucraina), Gevorg Harutjunyan (Armenia), Vadim Shishkin (Ucraina), Davit Petrosian (Armenia), dar şi maeştri internaţionali Mhnea Costachi, cel mai valoros şahist albaiulian din toate timpurile, Ihor Nester (Ucraina), învingătorul ediţiei din 2018, Artem Omelja (Ucraina), Lucian Filip, Adrian Petrişor, Nicolae-Costel Burnoiu sau Daniel Baratoşi (România).

Şahiştii albaiulieni printre favoriţi în turneul secundar

Şi la ediţia din acest an vor participa un număr mare de şahisti din judeţul Alba.

În turneul principal, alături de maestrul internaţional Mihnea Costachi vor lua startul maeştri FIDE Adrian Sechereş, George Ileană şi Iustin Ciorgovean, cu toţii cotaţi printre cei mai valoroşi tineri jucători ai României.

În turneul secundar, din care primii trei jucători se califică la ediţia de anul viitor în secţiunea principală, mai mulţi jucători din judeţul Alba sunt cotaţi printre favoriţi.

Cele mai mari şanse pentru un loc pe podium le au Radu Cormoş, Dorin Şerdean, Ovidiu Crăciun, Ionel Miron şi Mihai Vâlceanu, dar surpriza poate veni şi de la juniorii Radu Ţâmpea şi Ilie Arion, aflaţi într-un permanent progres în ultimul an.

Se anunţă un nou regal şahist la Alba Iulia, oraş care tinde să devină destinaţia preferată pentru tot mai mulţi şahişti români şi nu numai.

Articolul precedentStanciu şi Grozav convocaţi pentru meciurile cu Spania și Malta
Articolul următorBandă de circulație reversibilă în Alba Iulia

Comments are closed.