Carmen Dorobăț, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, susține că „tehnica utilizării certificatului verde pentru a intra în anumite zone s-a dovedit în a crește numărul de vaccinați și a crea o anumită ordine și o siguranță pentru cei vaccinați în spațiile închise, potențial aglomerate”. Medicul spune, însă, că există aspecte de care trebuie să se țină cont înainte de a se lua o decizie privind introducerea obligativității acestui certificat la locul de muncă.
„Categoric trebuie să avem în vedere persoanele care au contraindicație la vaccin, și aici trebuie să fie în lege un amendamanet în acest sens.
Pe de altă parte, sunt cei care au trecut prin boală și cu dovada trecerii prin boală, cu anticorpii prezenți – și aici este o altă situație, care de asemenea, arată o protecție pentru un anumit interval de timp după ce persoana a trecut prin boală.
Sunt o serie de situații particulare în care legiuitorul nu trebuie să uite că trebuie să le aibă în vedere astfel încât să nu se crezee degringoladă și nemulțumiri în populație”, a explicat Dorobăț, la Realitatea PLUS.
Reamintim că mai multe țări au decis să introducă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Una dintre acestea este Germania. Certificatul COVID va deveni obligatoriu la muncă și în mijloacele de transport în comun, după ce secțiile ATI au devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare de pacienți infectați cu noul coronavirus.