Un bărbat din Alba Iulia a încercat să comercializeze, ilegal, articole pirotehnice. Acesta s-a ales cu dosar penal. Asupra unui minor din Aiud au fost găsite petarde.

Potrivit IPJ Alba, ieri, 11 decembrie, cu ocazia unei acţiuni organizată în parcarea unui supermarket din municipiul Alba Iulia, a fost depistat un bărbat de 34 de ani, din Alba Iulia, în timp ce oferea, spre vânzare, 300 de obiecte pirotehnice, din categoria F2, fără a deţine autorizaţie în acest sens.

Tot ieri, poliţiştii de ordine publică din Aiud l-au depistat pe un minor de 15 ani, care avea asupra sa 37 de petarde.

În ambele situaţii, poliţiştii au precedat la confiscarea obiectelor cu conţinut pirotehnic, deţinute ilegal şi au întocmit dosare penale, faţă de persoanele asupra cărora au fost găsite sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”, faptă prevăzută de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Pentru a nu fi implicaţi în incidente nedorite, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă folosirea cu multă atenţie a articolelor pirotehnice precum şi supravegherea atentă a copiilor deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Articolele pirotehnice din categoriile F1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.