Obiecte de tezaur recuperate de polițiștii din Alba

Un important tezaur dacic, însumând peste 150 de piese, a fost recuperat de către polițiștii din Alba. Piesele fac parte din Patrimoniul Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Piesele tezaurului (podoabe de argint, arme, unelte și obiecte de uş casnic), provin din epoca dacică și cea romană.

Potrivit polițiștilor, piesele au fost sustrase sistematic de către braconieri arheologici (vânătorii de comori), în perioada 2015 – 2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a zonei geografice a Transilvaniei, cu ajutorul detectoarelor de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (în situ) și se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os).

Acestea au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparțin Patrimoniului Cultural Național, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituție să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Național și de restaurare în vederea valorificării muzeale și științifice.

Polițiștii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au săvârșit faptele de acces cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere și furt calificat precum și a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

Imagine

Articolul precedent„Cununa de Sânziene” la Sâncel – obicei prezentat într-o expoziţie de fotografie etnografică
Articolul următorCe ascunde sub preș Victor Ponta când cere majorarea pensiilor cu 40%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.