Numirea procurorilor, în pixul lui Iohannis: Interimat de un an la Parchete – Procedura de numire, BLOCATĂ

Numirea procurorilor de rang înalt a generat unul dintre marile scandaluri din coaliția de guvernare devenită deja istorie. De altfel, subiectul, extrem de delicat, ar fi fost unul din motivele demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, gest care a dus la criza politică și ruperea coaliției de guvernare.

După debarcarea sa de la Ministerul Justiției, Stelian Ion a vorbit de o „miză nevăzută” a demiterii sale.

STELIAN ION ȘI MIZA NEVĂZUTĂ

„Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Fostului ministru i s-a reproșat că ar fi încercat să îl sară pe șeful statului din procedura de numire a procurorilor. Stelian Ion a reacționat imediat spunând:

CUM RĂSPUNDE STELIAN ION REPROȘURILOR

„Ultimul cuvânt, în cadrul procedurii pe care am propus-o, îl are preşedintele României, care nu poate fi obligat de absolut nimeni să accepte o anumită propunere dacă nu este de acord cu ea”, a spus acesta.
SURSA: G4MEDIA

Numai că, pentru Klaus Iohannis interveneau două obstacole. O dată că, în urma modificării statutului magistraților de către PSD, președintele poate refuza, o singură dată, propunerile venite de la ministrul Justiției, apoi, orice refuz trebuia și motivat, iar Klaus Iohannis tocmai asta ar fi încercat să evite.

Președintelui nu i-ar fi fost pe plac selecția pentru procurorii șefi, chiar dacă cei înscriși erau specialiști cunoscuți și valoroși, atâta vreme cât ea era organizată de Ministerul Justiției condus de USR-PLUS. Acesta ar fi fost motivul pentru care la conducerea marilor parchete sunt de aproape un an interimari.

În urmă cu un an, președintele Klaus Iohannis a fost acuzat de Stelian Ion, atunci vicepreședinte USR, că a încălcat recomandările Comisiei Europene când a numit șefii la Parchetul General, DIICOT și DNA, doi dintre cei trei procurori având avize negative din partea CSM. Dar Iohannis fusese foarte mulțumit de procedura de numire organizată atunci de Cătălin Predoiu, ministru al Justiției și i-a numit pe toți trei pe funcții.

CAZANCIUC: PREȘEDINTELE TREBUIE SĂ EXPLICE
“E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. (…) Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie”, a declarat Robert Cazanciuc în Parlament
SURSA: EUROPA LIBERA

CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea, propunerea pentru procuror general dar şi pentru Giorgiana Hosu, propunerea pentru şefia DIICOT. Ulterior, Hosu a fost nevoită să demisioneze de la șefia DIICOT după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul \”Carpatica Asig\”, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Revenind în prezent, după demiterea lui Stelian Ion, la ministerul Justiției a venit ca interimar Lucian Bode. Nici nu s-a instalat bine și a anunțat că procedura de numire a șefilor marilor parchete a fost oprită, argumentând că este mult prea importantă ca să se poată derula pe mandatul unui ministru interimar. 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentTransfăgărășanul, închis de astăzi!
Articolul următorSchimbări radicale ale vremii – temperaturile scad semnificativ. Prognoza meteo până pe 22 noiembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.